Ankete: Ubedljivo vođstvo Sirize

U Grčkoj su održani prevremeni parlamentarni izbori. Prve procene ukazuju na ubedljivu pobedu ekstremno levičarske partije Sirize.

20.45 - Prema preliminarnim zvaničnim rezultatima Siriza pobedila na parlamentarnim izborima u Grčkoj, javlja ANA.

19.45 - Siriza bi mogla samostalno da formira vladu jer prognoze pokazuju da su osvojili između 148 i 156 mesta u parlamentu, javlja izveštač RTS-a.

18.55 - Prema izlaznim anketama pet agencija za istraživanje javnog mnjenja, pobedila je Siriza sa osvojenih između 35,5 i 39,5 odsto glasova, prenosi Tanjug.

Grci su izašli na prevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspeo da izabere novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamenio Karolosa Papuljasa, a prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori, prenosi Tanjug.

Prema izlaznim anketama pet agencija za istraživanje javnog mnjenja, grčka radikalno leva partija Siriza pobedila je na današnjim izborima, sa osvojenih između 35,5 i 39,5 odsto glasova.

Ipak, još se ne zna da li će Siriza koja se zalaže za reviziju sporazuma Grčke s međunarodnim kreditorima, moći da formira samostalnu vladu ili će morati u koaliciju s nekom od stranaka.

Na drugom mestu nalazi se Nova demokratija sa osvojenih između 23 i 27 odsto glasova, dok su partija centra Potami (Reka) i krajnje desničarska Zlatna zora osvojile između 6,4 i osam odsto glasova.

Komunistička partija Grčke zadobila je prema izlaznim anketama podršku između 4,7 i 5,7 odsto birača, dok je nekada suvereno vladajućem socijalističkom PASOK-u, pripalo svega između 4,2 i 5,2 odsto glasova birača.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj učestvovalo je 18 partija i četiri kolacije. Glavne partije su bile, pored Sirize, vladajuća konzervativna partija Nova demokratija, PASOK, Zlatna zora, Komunistička partija, Potami (Reka), Demokratska levica.

Siriza je osnovana 2000. godine, a partija je okupila bivše marksiste, socijaldemokrate, trockiste i druge grupe koje se bore protiv grčkog establišmenta.

Veruje se da bi ovi izbori mogli bi da budu odlučujući za ostanak Grčke u evrozoni.

S tim u vezi oglasila se u petak i nemačka kancelarka Angela Merkel: "U samoj srži naših vrednosti leži solidarnost. Želim da Grčka, uprkos svim poteškoćama, ostane deo naše priče", poručila je Merkelova.

Moguća pobeda Sirize posebno zabrinjava takozvanu "trojku" (Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka), budući da je Cipras najavio da će pobeda njegove partije značiti kraj strogih mera štednje na kojima "trojka" insistira.

Cipras je rekao da će ta stranka tražiti nove pregovore o grčkom paketu pomoći i otpis velikog dela duga.

On smatra da Grčka neće biti u stanju da otplati svoja dugovanja sve dok je suočena sa fiskalnim poteškoćama.

Zvanična Atina dobila je od kreditora paket pomoći od 240 milijardi evra. Zvaničnici u Briselu i generalni direktor MMF-a Kristin Lagard već su poručili da će Siriza, ukoliko dođe na vlast, morati da otplati pomoć koja je Grčkoj odobrena za vreme dužničke krize, kao i da nastavi sa reformama.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво