Читај ми!

Grabar Kitarović zove Nikolića na inauguraciju

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će poslati pozivnicu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na svečanu inauguraciju u Zagrebu. Nikolić rekao da veruje da će sa njom dobro sarađivati.

Kako je istakla, biće to dobra prilika za rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje, prenosi Tanjug.

Kolinda Grabar Kitarović u sedištu NATO-a u Briselu formalno podnela ostavku na svoj raniji posao u Generalnom sekretarijatu te organizacije.

Navela je i da će na svečanost pozvati i predsednicu Kosova Atifetu Jahjagu, s obzirom na to da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova.

Ona je neposredno nakon predsedničkih izbora u Hrvatskoj prošle nedelje ustalasala srpsku javnost time što je Vojvodinu uvrstila u spisak država koje se graniče sa Hrvatskom.

Ranije je Kolinda Grabar Kitarović rekla da svesrdno želi Srbiji da krene putem članstva u Evropskoj uniji, a predsedniku Tomislavu Nikoliću poručila da se nada da će ga videti u Zagrebu.

U ekskluzivnom izdanju emisije Intervju 20 BHT1 predsednica najmlađe članice Evropske unije iznela je mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo.

"To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svesni da Kosovo više neće biti deo Srbije", smatra Kolinda Grabar Kitarović, prenosi Tanjug.

Upitana koja je njena poruka predsedniku Srbije odgovorila je: "Nadam se da ću Nikolića videti u Zagrebu".

Kolinda Grabar Kitarović je dodala da bi, isto tako, volela i da Vlada Srbije, u okviru dogovora o pristupanju EU, reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, što, navodi, spada u poglavlje 23 – pravne tekovine Unije, "koje Srbija mora ispuniti".

Teme razgovora u emisiji Intervjuu 20 odnosile su se i na pitanja kako ona vidi odnose sa BiH i državama u regionu.

Novoizabrana predsednica Hrvatske je naglasila da misli da ostaju razni načini uređenja BiH i da to nije "nužno treći entitet".

"Ako se tako dogovore narodi, onda je to to i zato bih molila da se prestane govoriti o tome da se ja zalažem za treći entitet, jer to ne odgovara istini", objašnjava prva predsednica Hrvatske u istoriji države.

Ističe, takođe, i da je uverena da većina ljudi u Republici Srpskoj želi da se BiH integriše u zapadne integracije – i u EU, i NATO savez, a veseli se razgovoru sa entitetskim predsednikom Miloradom Dodikom, koji joj je, kako je rekla, odmah čestitao izbornu pobedu.

Susret će, kaže, iskoristiti da sa njim razgovara o konkretnim pitanjima, među kojima je i zašto nema povratka Hrvata u pojedine delove RS, recimo u Posavinu.

Kolinda Grabar Kitarović pojašnjava i zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice".

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti... On je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je na zamerke upućivane tokom kampanje.

Ekskluzivno izdanje emisije Intervju 20 sa Kolindom Grabar Kitarović BHT1 emitovaće u celosti 21. janauara u 21 čas.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво