Читај ми!

Polemika o legalnosti izbora Kolinde Grabar Kitarović

U Hrvatskoj polemika o legalnosti izbora Kolinde Grabar Kitarović za predsednika. Još uvek se čekaju konačni rezultati izbora.

Kolinda Grabar Kitarović je prošle nedelje izabrana za predsednika Hrvatske prema još uvek privremenim i nepotpunim rezultatima, sa 50,74 odsto ili 1.114.856 glasova birača.

Međutim, dva dana nakon izbora, na društvenim mrežama i portalima pokrenuta je javna rasprava o ustavnosti i zakonitosti izbora Kolinde Grabar Kitarović, prenosi Jutarnji list.

Članica SDP-a Sandra Petrović Jakovina dovela je u pitanje legalnost izbora. Ona je u izbornom štabu Ive Josipovića bila zadužena za pravna pitanja.

Navela je da se o izboru Kolinde Grabar Kitarović mora izjasniti Ustavni sud, zato što Zakon o izboru predsednika nije usklađen sa Ustavom, i da po Ustavu Grabar Kitarović nije izabrani predsednik jer nije dobila većinu glasova svih birača koji su glasali.

Do pometnje u tumačenju izbornih rezultata došlo je jer član 95 Ustava propisuje da se "predsednik Republike bira većinom svih birača koji su glasali. Ako nijedan od kandidata ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja za 14 dana".

U Ustavu stoji da se izbor predsednika detaljnije razrađuje zakonom. U spomenutom zakonu je, isto kao i u Ustavu, propisano da je za pobedu u prvom izbornom krugu predsedničkih izbora potrebna natpolovična većina svih birača koji su glasali. Ako pobednika nema u prvom izbornom krugu, spomenuti zakon propisuje da pobednik postaje onaj ko "dobije najveći broj glasova birača koji su glasali".

Dakle, zakon u drugom krugu ne propisuje potrebu osvajanja natpolovične većine svih birača koji su glasali, već relativnu većinu.

Nesporazumu u tumačenju doprineo je DIP (=Državno izborno povjerenstvo), koji je još uvek nezvanične rezultate drugog izbornog kruga prikazao kao udeo glasova za kandidata u broju važećih listića.

Rezultat je takav zahvaljujući tome što je Grabar Kitarović dobila samo 32.435 glasova više nego što je dobio Ivo Josipović, a gotovo dvostruko više birača, njih 60.728, iskoristilo je biračko pravo ubacujući u glasačku kutiju nevažeći listić.

Zahvaljujući tome, Grabar Kitarović iako ima više glasova od Josipovića nema natpolovičnu većinu svih birača, a tako se do danas nisu odigrali nijedni predsednički izbori.

Na to pitanje konačan odgovor može dati samo Ustavni sud nakon objave zvaničnih rezultata.

Međutim, šefica kabineta Ive Josipovića rekla je da je Josipović sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao protivnici. Kako je navela, njegov štab je te noći rasformiran, a Sandra Petrović Jakovina govori u svoje ime.

I u Kolindinom timu navode da je narod rekao svoje. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво