Читај ми!

Sud BiH nije dobio zahtev za postupanje u slučaju Glavaš

Sud Bosne i Hercegovine nije dobio nikakav zahtev iz Hrvatske za postupanje u slučaju Branimira Glavaša, a tek kada, i ako nešto stigne, odlučivaće o eventualnim merama.

U Sudu BiH za sada samo iz medija imaju informaciju o tome da je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine, rekla je agenciji Hina portparolka tog suda Manuela Hodžić.

Prema tumačenju Glavaševih advokata, odlukom Ustavnog suda Hrvatske presuda Glavašu više ne postoji pa bi on automatski morao da bude pušten iz zatvora.

Na osnovu presude Vrhovnog suda Hrvatske, koju je sada ukinuo Ustavni sud, kazna mu je potvrđena u Bosni i Hercegovini, gde je pobegao kako bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Presudu iz Hrvatske Sud BiH potvrdio je 2010. godine i Glavaš se od tada nalazi na izdržavanju kazne, najpre u Zenici, a potom u Mostaru.

Ustavni sud juče je ukinuo presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Od Vrhovnog suda zatraženo je da ponovi postupak kojim je potvrđena osuđujuća presuda zagrebačkog Županijskog suda.

Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti.

Njegov osječki advokat Dražen Matijević prošle nedelje je zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podneo pre četiri godine i četiri meseca.

Uz Glavaša ustavne tužbe na presude podneli su i Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, koji su s njim osuđeni u tim predmetima.

Ustavni sud sve ustavne tužbe, kako na pravosnažne tako i na nepravosnažne presude, ispitao je u objedinjenom postupku i o njima doneo jednu odluku obrazloženu na gotovo 190 stranica.

Glavaš se tereti da je kao jedan od komandanata Osijeka za vreme rata u Hrvatskoj 1991. godine odgovoran za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti.

Njega je zagrebački Županijski sud proglasio krivim u dva slučaja, za ubistvo najmanje deset srpskih civila tokom 1991. i 1992. godine na obali Drave, kao i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sedištu Sekretarijata za narodnu odbranu, kome je Glavaš kao rukovodilac odbrane Osijeka tada bio na čelu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво