Читај ми!

Kolinda Grabar Kitarović: Moje izjave nisu nacionalističke

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odbacila je komentare da je njena retorika nacionalistička.

Kolinda Grabar Kitarović odbacila je pisanje Njujork tajmsa da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz devedesetih godina, kao i izjavu šefice diplomatije Vesne Pusić, da će kao predsednica morati da promeni nacionalističku retoriku u građansku, prenosi Tanjug.

Kad je reč o pisanju Njujork tajmsa, novoizabrana predsednica Hrvatske rekla je da je "članak promašio temu" i da je ona mislila na zajedništvo svih građana, jer je zemlja duboko podeljena.

"Previše raspravljamo o ideološkim, a premalo o egzistencijalnim pitanjima. Zemlja se nalazi na rubu bankrota i mi je moramo izvući iz krize, a to možemo jedino zajedno", poručila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za sve tri hrvatske nacionalne televizije.

Komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić da će kao predsednica morati da promeni retoriku iz nacionalističke u građansku, odgovorila je da joj "nije jasno kako jedna ministarka u vladi može da šalje izabranoj predsednici poruku na takav način".

"Međutim, još uvek verujem u saradnju s gospođom Pusić. Želim da sarađujem, ja joj ne bih davala nikakve lekcije niti očekujem ikakve lekcije. Moja retorika nije bila nacionalistička nego rodoljubiva. Štaviše, želim da i dalje unapređujem prava manjina u Hrvatskoj i da vodim dijalog sa svim verskim zajednicama o društvenim pitanjima", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Na pitanje kada će zamrznuti članstvo u HDZ-u, novoizabrana hrvatska predsednica odgovorila je da će to svakako učiniti pre inauguracije 18. februara, prenela je Hina.

Rekla je i da bi volela da premijer Zoran Milanović "shvati da je interes države ispred bilo kod državnog interesa" i da bi njih dvoje trebalo da sednu i razgovaraju.

Ocenila je i da su Milanovićeve izjave u izbornoj noći da je HDZ hajdučija, "zastareli govor i plašenje naroda utvarama''.

"To je već viđeno, setite se devedesetih godina, 'stranka opasnih namera', setite se svega toga. On ne može večno svoj nerad, nesposobnost i bezosećajnost, opravdavati nečim drugim i plašiti narod utvarama. To je premijer koji je izjavio da je ovaj narod gladan, jer nema šta da jede, poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Novoizabrana predsednica Hrvatske je ponovila da se HDZ promenio i da se prvi suočio s koruptivnim aferama u svojim redovima.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво