Читај ми!

Ko su susedi za Kolindu Grabar Kitarović

"Boriću se da prava manjina u Hrvatskoj budu još veća, ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i drugim susednim zemljama", rekla je prva predsednica Hrvatske.

U nikad neizvesnijoj izbornoj trci u regionu – Kolinda Grabar Kitarović pobedila je aktuelnog hrvatskog predsednika Ivu Josipovića sa oko jedan i po odsto razlike. Nova predsednica Hrvatske bila je šef diplomatije, ambasador u Americi i pomoćnik glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

Postavlja se pitanje šta će se promeniti u Hrvatskoj, a šta u njenom odnosu sa drugim zemljama pošto 19. februara Kolinda Grabar Kitarović preuzme dužnost predsednika. 

Jedan hrvatski grad veličine Siska, odnosno 30.000 glasova presudilo je da jedna žena prvi put postane predsednik Hrvatske. Osvojila je većinu u 14 županija, dvostruko više od Ive Josipovića. Uzela mu gradove Osijek, Split i Zadar, a u Zagrebu, gde je očekivao ubedljiviju podršku, aktuelni predsednik tesno je pobedio.

Više od 90 odsto građana u dijaspori glas je dalo novoj predsednici, a Srbija je jedina zemlja u hrvatskom komšiluku u kojoj je Josipović dobio veću podršku.

Posle svega, Kolinda Grabar Kitarović najavljuje da će biti predsednica svih građana, a pristalice Ive Josipovića poziva da budu jedan tim.

"Dosta je bilo mojih i njegovih, i naših i vaših, svi ste vi moji dragi moji građani Hrvatske. Idemo zajedno, težak nas posao čeka. Ujedinimo se, ujedinimo svoje domoljublje, ljubav i veru u ovu našu hrvatsku domovinu. Idemo je izvesti iz krize", rekla je Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović najavljuje snažno pozicioniranje Hrvatske u EU i NATO-u, obnavljanje strateškog partnerstva sa Nemačkom i rešavanje otvorenih pitanja sa susedima. Međutim, govoreći o pravima manjina, napravila je prvi politički gaf izdvojivši Vojvodinu iz Srbije.

"Boriću se za prava manjina u Hrvatskoj – da budu još veća, ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i drugim susednim zemljama", navela je Grabar Kitarović.

U kratkom obraćanju, Ivo Josipović je čestitao kandidatkinji HDZ-a.

"Imali smo napornu kampanju, imali smo sučeljavanja, imali smo međusobno oponiranje, ali demokratija je pobedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobedila u demokratskoj utakmici i zato još jednom čestitam", rekao je Josipović.

Profesor Ivo Banac smatra da će, poput nekadašnjag predsednika Stjepana Mesića, i Kolinda Grabar Kitarović preuzeti ingerencije koje nisu zapisane u dosta restriktivnom Ustavu.

Kohabitacija sa vladom SDP-a biće napeta, što će, kaže, dovesti do parlamentarnih izbora već u prvoj polovini godine. Šta se menja na spoljašnjem planu?

Analitičar Ivo Banac naglašava da je to ipak pobeda prozapadne orijentacije, i hrvatske izbore poredi sa nedavnim u Rumuniji – "gde ste imali jedan vrlo sličan slučaj".

"U ovoj međunarodnoj situaciji gde su napetosti, posebno u istočnoj Evropi, u ovom trenutku istaknute, mislim da je to izuzetno značajno", rekao je Banac.

Kada je reč o odnosima Hrvatske i Srbije, uveren je da nova predsednica Hrvatske neće da učini ništa što bi vodilo međunacionalnim tenzijama.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво