Читај ми!

Ustavni sud ukinuo presudu protiv Glavaša

Ustavni sud Hrvatske je ukinuo presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Od Vrhovnog suda je zatraženo da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda, prenela je agencija Hina, koju citira Tanjug.

Uz Glavaša, koji kaznu izdržava u BiH, ustavne tužbe na presude podneli su i Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, koji su s njim osuđeni u tim predmetima.

Ustavni sud sve ustavne tužbe, kako na pravosnažne tako i na nepravosnažne presude, ispitao je u objedinjenom postupku i o njima doneo jednu odluku obrazloženu na gotovo 190 stranica.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku, Glavaš je pravosnažno osuđen na osam godina, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe BiH, gde je on odlučio da služi kaznu. Do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

Glavaš se tereti da je kao jedan od komandanata Osijeka za vreme rata u Hrvatskoj 1991. godine odgovoran za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti.

Njega je zagrebački Županijski sud proglasio krivim u dva slučaja, za ubistvo najmanje deset srpskih civila tokom 1991. i 1992. godine na obali Drave, kao i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sedištu Sekretarijata za narodnu odbranu, gde je Glavaš kao rukovodilac odbrane Osijeka tada bio na čelu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво