Читај ми!

Neaktivirane bombe u moru kod Herceg Novog

U moru kod Herceg Novog nalaze se neeksplodirane avionske bombe. One imaju takozvani hidrostatički upaljač i sa svakom promenom dubine usled pomeranja mogu da se aktiviraju.

Dragan Gačević, poznati ronilac i istraživač podmorja iz Herceg Novog, pre pet godina je upozorio da se blizu Herceg Novog, na dubini 16 do 18 metara nalazi desetak neeksplodiranih avionskih bombi, pišu Vijesti.

One imaju takozvani hidrostatički upaljač i sa svakom promenom dubine usled pomeranja mogu da se aktiviraju.

Te, 2009. godine, ronilački centar "Marina" obavestio je o svom nalazu Sektor za vanredne situacije i hercegnovsku Upravu policije. Bili su optuženi da podrivaju, odnosno sabotiraju turističku sezonu, a Gačević je proglašen "stručnjakom opšte prakse", pišu Vijesti.

Gačević je sa kolegama stupio u kontakt sa američkom ambasadom u Podgorici. SAD su i finansirale podvodno deminiranje u Bokokotorskom zalivu.

Zamenik šefa misije američke ambasade u Podgorici Daglas Džouns je sa roniocima centra "Marina" ronio na Verigama i na Karatoču. Uverio se da smo govorili istinu", navodi Gačević.

To nalazište samo je jedno od desetak na kojima su članovi istraživačkog tima Ronilačkog kluba "Marina" pronašli veće količine bombi, granata i mina, uglavnom zaostalih iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Kod ostrva Mamula na ulazu u Boku Kotorsku pronašli su sidrenu minu tešku oko 150 kilograma i raketnu bombu, uz rt Kabala leži još jedna sidrena mina i deo torpeda, a u toku ronjenja nalazili su na mine i na samo četiri metra dubine.

Zanimljivo je da prema Uneskovoj konvenciji koju je Crna Gora ratifikovala, sve što se nalazi u podmorju, a starije je od veka, spada u kulturnu baštinu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво