Читај ми!

BiH, opužnica zbog ratnih zločina

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mileta Puljića (60) iz Stoca, nastanjenog u Mostaru, koji se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinjeni brojni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti 1993. i 1994. godine u Mostaru.

Mile Puljić se dovodi u vezu sa ubistvom 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, prenosi Tanjug.

Optužen je da je za vreme rata u BiH i sukoba između tzv. Armije BiH i HVO, u svojstvu komandanta u HVO, na području Mostara, u okviru širokog i sistematskog napada usmerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, njih više stotina, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima Tužilaštva, zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protivpravnim hapšenjem i zatvaranjem Bošnjaka u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinudni rad, na liniju fronta i u živi štit, kao i proterivanjem žena, dece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatvarani na raznim lokacijama, i prisilno premeštani na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

U optužnici se navodi i da je više od 70 žrtava ranjeno, a dve osobe su odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

Opisano je i da je oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika vojne formacije HVO, kojom je komandovao optuženi Puljić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво