Pljevlja u vrhu po zagađenosti u Evropi

Pljevlja su među najzagađenijim mestima u Evropi, ocenjeno je iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu EU. Od početka decembra taj crnogorski grad nema ni pitku vodu.

Više od 10 hiljada ljudi godišnje umre u Srbiji i Crnoj Gori, zbog zagađenja vazduha, a Pljevlja su među najzagađenijim mestima u Evropi, ocenjeno je iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), vodeće evropske organizacije koja se bavi pitanjem uticaja životne sredine na zdravlje u EU, prenose Vijesti.

HEAL je objavio tri brifinga za Srbiju i Crnu Goru i Bugarsku, koja je rangirana kao prva u Evropi sa 11.000 preranih smrti godišnje zbog lošeg kvaliteta vazduha. Na drugom mestu su Srbija i Crna Gora sa 10.777 smrtnih slučajeva.

Rumunija je na trećem, Poljska na četvrtom, a Grčka i Mađarska na petom i šestom mestu. 

Vazduh u Pljevljima je 12 puta zagađeniji od dozvoljene granice, saopštila je nevladina organizacija "Breznica" i zatražila da se u tom gradu uvede vanredno stanje.

Iz nekih opozicionih političkih partija su, takođe, zatražili da se tokom zime obustavi rad "Termoelektrane" u Pljevljima, koja se smatra glavnim zagađivačem vazduha.

Od Vlade Crne Gore zatraženo je da Pljevljaci dobiju popust za potrošnju električe struje, sve do kraja aprila, da bi se tako podstakli na grejanje termoakumulacionim pećima.

To bi, kako je objasnila organizacija "Breznica", smanjilo ispuštanje velikih količina otrovnog dima iz kuća i stanova u vazduh, jer se Pljevljaci najčešće greju loženjem uglja.

Predsednik NVO "Breznica" Milorad Mitrović podsetio je da je trajno rešenje za čistiji vazduh u Pljevljima toplifikacija grada i da postoji ideja da se to uradi u okviru izgradnje drugog bloka pljevaljske termolektrane.

Pored zagađenja vazduha, od početka decembra u Pljevljima nema ni pitke vode. Na tri izvorišta sa kojih se grad snabdeva, kako su inspekcije utvrdile, voda je zamućena i bakteriorolški neispravna za piće.

Čak, kako je saopšetno, nije odgovarajuća ni za kupanje.

Ispravna voda se u Pljevljima jedino može natočiti na jednoj česmi u Milet bašti, gde dolazi veliki broj građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво