Hrvatska demantuje veze s programom CIA

Ministar obrane Ante Kotromanović kategorično je odbacio medijske napise da Hrvatska ima ikakve veze s programom američke Centralne obaveštajne agencija, opovrgavši navode o sletanju aviona u Hrvatskoj.

Hrvatski ministra odbrane je naglasio da se sletanje aviona CIA tokom njegovog mandata nije dogodilo, da nema informaciju da se to događalo ranije, ali da bi o tome, ipak, trebalo pitati bivše ministre policije i odbrane.

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahteva u američkom Kongresu objavljen je izveštaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA, a britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo, ili koje su u tome sarađivale s CIA, na kojem je navedena i Hrvatska.

Radi se o izveštraju o protivterorističkim merama koje je sprovodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Džordža Buša.

Novinare je zanimao i Kotromanovićev boravak u iračkoj regiji Kurdistanu i medijskim napisima o angažmanu Hrvatske vojske, na šta je ministar odgovorio da Hrvatska ima sadržajne bilateralne odnose s Irakom i da to ne traje "od juče".

Podsetio je da je Hrvatska još 2005. slala humanitarnu pomoć, obučene pse i oružje, i napomenuo da je posetio Irak pre više meseci i da je tada nameravao da poseti i glavni grad Kurdistana, no da to nije bilo moguće zbog bezbednosne situacije.

"Išli smo (u Irak) zbog više razloga - političkih, privrednih i humanitarnih", naveo je Kotromanović nakon predstavljanja planova nabavke MORH-a.

Upitan da li je predsednik Ivo Josipović upoznat s njegovim boravkom, odgovorio je potvrdno, precizirajući da su svi njegovi šefovi s time upoznati, a na pitanje o eventualnom hrvatskom vojnom angažmanu Kotromanović je "kategorički potvrdio da ga tamo nema", prenosi Hina.

Hrvatski ministar odbrane krajem prošle sedmice posetio je irački Kurdistan i razgovorao s tamošnjim predsednikom Masudom Barzanijem.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 11. dec 2014, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Normalno!

Da se dugovi moraju vratiti.Pomogli su im da se Oto Proklamiraju kao drzava...

(sreda, 10. dec 2014, 16:53) - milan [neregistrovani]

Pošten čovek

Svaka čast. Pošten čovek. Pa ko bi na to
uopšte pomislio, da bi balkanci radili sa
ciom.

(sreda, 10. dec 2014, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Sasvim normalno

je da Hrvatska saradjuje vojno sa SAD, pogotovu sa CIA-om. Ta saradnja potice jos od perioda 90. - 95. kada su ilegalno preko CIA nabavljali oruzje, a kasnije prilikom najezde na srpske oblasti, od CIA dobijali satelitske snimke polozaja vojski Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

(sreda, 10. dec 2014, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

ma da

nista novo kod njih "niko nista nije cuo ni video"ukoliko se radi o nekoj negativnoj stvari ,kao da su se svi rodili tek posle tih dogadjaja .