Читај ми!

Milanović zbog Šešelja ne dolazi u Beograd

Premijer Hrvatske Zoran Milanović neće doći 16. decembra u Beograd jer je očekivao da se vlast u Srbiji korektno i jasno izjasni o ponašanju i istupima Vojislava Šešelja nakon povratka iz Haga. Važna nam je regionalna saradnja, nije nam smešna i veoma smo joj posvećeni, poručuje srpski ministar policije Nebojša Stefanović.

Zoran Milanović ističe da on i njegova vlada ulažu mnogo energije, vremena i emocija u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, a da imaju mnogo štete zbog toga.

"Prema tome, očekujem od drugih da se barem korektno izjasne o nekim događajima. Recimo, o ovom ponašanju 'uvaženog gospodina' koji je izbačen iz Haškog suda, jer to je i pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo devedesetih godina", kaže hrvatski premijer.

Kako je saopštila Vlada Hrvatske, Milanović je u Dubrovniku dodao da veruje da bi se prethodna vlast u Srbiji ogradila od Šešeljevih izjava.

"Ova iz nekog razloga neće, i u takvim okolnostima smešno je da idem tamo", zaključuje Milanović.

Hrvatski premijer ocenjuje i da sastanak u Beogradu šefova država i vlada istočne i srednje Evrope i Kine, nezavisno od događaja poslednjih dana, nije poslovno opravdan.

Kako kaže, opravdanje ne postoji jer se Samit održava već treći put (posle Varšave i Bukurešta) i dodaje da Hrvatska ima i "druge kanale saradnje".

Kako navodi agencija Hina, Milanović je rekao da je i na prethodna dva sastanka "išao iz pristojnosti".

"Vodili smo računa da nikoga ne uvredimo", kaže Milanović i dodaje da bi otišao i na ovaj treći da nije bilo "ovih događaja poslednjih dana".

Povodom izjave premijera Srbije da je Rezolucija Evropskog parlamenta uvreda za Srbiju, Milanović navodi da nije reč o uvredi već o "izbalansiranoj rezoluciji", za koju čak nije bilo dovoljno razumevanja u Evropskom parlamentu.

"Nije to suština priče. Ja sam zadnji koji bi to podržavao. Suština je da se pred nekim stvarima ne zatvaraju oči, a oni koji to ne vide, to ne shvataju u Evropi, ja im to ne zameram jer naprosto nisu informisani, ali na ovakve stvari treba reagovati", kaže Milanović.

Hrvatski premijer ocenjuje da to nije "nikakva huškačka rezolucija" i dodaje da to nisu razumele ni neke kolege iz Slovenije.

Prema njegovim rečima, treba reći da je to zlo koje nas je u devedesetima dovelo tamo gde nas je dovelo i na to treba reagovati i to treba osuditi.

Upitan da li će slučaj Šešelj značiti hrvatsku blokadu evropskog puta Srbije, Milanović se, prenosi Hina, nasmejao i izbegao direktan odgovor. 

Milanović ističe da očekuje konstruktivnije i razumnije ponašanje i poručuje da se mora preuzeti odgovornost.

"Državništvo uključuje i odgovornost, a ne bežanje od problema i guranje glave pod jastuk", naglašava hrvatski premijer.

Jutarnji list je ranije danas objavio i da Milanović ne planira da se u bližoj budućnosti sastaje sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Hrvatski premijer je posetio Beograd u januaru 2013.

Tri meseca kasnije premijer Vučić je boravio u Zagrebu, kada se sastao sa ministarkom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Milanovićem.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво