Читај ми!

Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju

Radna grupa Hrvatskog sabora usaglasila je tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera SRS-a Vojislava Šešelja i traži poništavanje takve odluke Haškog tribunala.

Inicijatorka deklaracije, nezavisna poslanica i bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je, da se deklaracija se ne bavi posebno Srbijom. "Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, udara u temelje vladavine prava, zagovara veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo da prihvatimo", istakla je Kosorova, prenosi Beta.

Kosorova je rekla da se u tekstu deklaracije "precizno govori kakva je situacija u Srbiji i da se oni moraju ograditi od svega toga, i da tekst još treba tehnički doraditi.

Predlog teksta deklaracije potom će biti upućen predsedniku Sabora Josipu Leki. Jadranka Kosor je navela da se još ne zna hoće li se to dogoditi do četvrtka, kada će Evropski parlament raspravljati o rezoluciji o Šešelju, na predlog hrvatskih evroparlamentaraca.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pisao je predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu i upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike može teško da naruši mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Josipović je najavio i da će se Hrvatska obratiti Savetu bezbednosti UN da bi upozorila na odluku Haškog tribunala.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи