Читај ми!

Šešelj ujedinjuje hrvatsku političku scenu

Poslanički klubovi u Hrvatskoj saglasili su se da Sabor deklaracijom osudi istupe Šešelja. Priprema se i donošenje rezolucije u Evropskom parlamentu. Koliko je Vojislav Šešelj sabrao političare u Hrvatskoj pred predsedničke izbore i da li svaka predizborna kampanja na Balkanu mora da bude populistička?

Nezaposlenost od 17,5 odsto, prema podacima "Transparensi internešnela" i dalje visoka korupcija, i šesta godina u recesiji, su teme koje je iz predizborne kampanje za predsedničke izbore u Hrvatskoj potisnuo Vojislav Šešelj.

Traži se da Srbija glasnije osudi njegovu retoriku. Ideja koja u Srbiji nije prešla cenzus, u Hrvatskoj je razlog za tvitove predsednika Josipovića.

''Nakon sramotnog saopštenja na Dan sećanja na žrtve Vukovara, Šešelja treba vratiti u Hag'', napisao je Josipović.

"Zbog Šešeljeve političke aktivnosti iniciraćemo da Haški sud razmotri odluku o njegovom puštanju na slobodu zbog zdravstvenog stanja", tvitovao je još hrvatski predsednik.

Šešelj je bio i glavna tema Sabora.

Jadranka Kosor iz HDZ-a je rekla da se "međunarodna zajednica založila, i da je shvatila, talambasanje Šešelja i drugova, kada je to trebala shvatiti, ne bi se dogodila Ovčara, Srebrenica, Škabrnja"...

"Istovremeno, održavaju se vojne vežbe Srbije i Rusije, 60 kilometara od hrvatske granice", rekao je Goran Jandroković iz HDZ-a.

Na drugom kraju nekadašnjeg puta "Bratstva i jedinstva" uveravaju komšije u dobrosusedske odnose. Zvanična politika kažu, nije nastup pojedinca.

"Pa šta je Vojislav Šešelj danas. Šta je on? Je li on neki državni funkcioner? Je li ima neko u Hrvatskoj ko priča o ustaštvu, fašizmu i ostalom? Pa mi treba da dajemo rezolucije EP protiv Hrvatske", rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Značaj Šešelja je preuveličan pred izbore u Hrvatskoj, smatra analitičar Čedomir Antić.

"Taj Šešelj je dočekan, zbog raznih stvari, nekih opravdanih, a nekih ne, kao neki gastarbajter, malo bogatij i uspešniji, u svom rodnom kraju. Svega, nekoliko hiljada ljudi je došlo", kaže Antić.

Svaka predizborna kampanja na Balkanu je populistička, smatra urednik Vremena Filip Švarm. Reklamiranje Šešeljivih ideja u Hrvatskoj može izazvati više puta viđene posledice.

"Uvek postoji opasnost kada se pojavi Šešelj sa svim svojim govorima da na taj način inicira desnicu u Hrvatskoj, kojima je srpska zajednica već dugo vremena trn u oku, da ta desnica u Hrvatskoj dobije još jedan od povoda za napade na srpsku zajednicu", ocenio je Švarm.

U Hrvatskoj se moglo čuti da će se napredovanje Srbije u pregovorima sa Unijom usloviti novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

Ipak, ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je da ponašanje "jedne marginalne individue" ne može postati centralna tema jedne ozbiljne države kao što je Hrvatska i da ne vidi potrebu da se u institucijama donosi bilo kakva odluka za "nešto što je ispod svakog nivoa".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво