Читај ми!

Sabor priprema deklaraciju o Šešelju

Sabor Hrvatske priprema deklaraciju kojom bi se osudilo puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera SRS Vojislava Šešelja, kao i njegovi politički istupi.

Poslanički klubovi u Saboru podržali su inicijativu bivše premijerke, sada nezavisne poslanice Jadranke Kosor da se usaglasi deklaracija o Šešelju, prenosi Beta.

Po nezvaničnim informacijama Hrvatske radio-televizije, deklaracija bi trebalo da bude usklađena i izglasana iduće sedmice, da bi se poslala u Brisel gde se, na inicijativu hrvatskih evroposlanika, očekuje donošenje rezolucije o Šešelju.

"Hrvatska je članica UN i Evropske unije koja je utemeljena na načelima mira i stabilnosti, a Šešeljevi istupi u susednoj državi, koja je na evropskom putu, podrivaju te temelje", rekla je Jadranka Kosor u Saboru.

Ona je izrazila zabrinutost zbog izostanka reakcije vlasti u Srbije na Šešeljeve istupe i veličanje "velikosrpskih ideja', posebno napomenuvši izjave o Vukovaru kao srpskom gradu na šta nisu reagovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Bivši šef diplomatije Gordan Jandroković, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), zatražio je raspravu o spoljnoj politici Hrvatske zbog mlake reakcije na Šešeljevo puštanje iz pritvora.

"Predsednik Ivo Josipović izražavao je žaljenje jer je Šešelj pušten iz zatvora, a ministarka Vesna Pusić je sramotno izrazila saučešće Srbiji i njihovom rukovodstvu, umesto žrtvama u Hrvatskoj", rekao je Jandroković.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori, već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj.

Tako je predsednik Hrvatske u pismu predsedniku haškog Tribunala Teodoru Meronu upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, mogu teško da naruši mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Josipović je pismo uputio i hrvatskim poslanicima u Evropskom parlamentu i pozvao ih da zatraže raspravu i donošenje deklaracije o očuvanju političke stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Potom je hrvatski evroposlanik Andrej Plenković iz HDZ-a inicirao u Evropskom parlamentu donošenje rezolucije "Srbija: Slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja".

Cilj te rezolucije koju su podržali svi hrvatski evroposlanici, kako je obrazloženo, jeste "osuda ponašanja i ratno-huškačke retorike optuženog Vojislava Šešelja".

U toku je usaglašavanja teksta rezolucije, a sledeće sedmice se u Evropskom parlamentu očekuju rasprava i glasanje.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво