Читај ми!

Slovenački parlament odbio da smeni Brgleza

Slovenački parlament je odbio predlog za razrešenje predsednika Milana Brgleza, koga je vodeća opoziciona Slovenačka demokratska stranaka optužila da je u jednom intervjuu omalovažavao Sloveniju kao državu, veličao bivšu SFRJ i posleratne likvidacije i opravdavao totalitarizam.

Za smenu predsednika parlamenta, nakon maratonske rasprave, kasno sinoć glasalo je samo 15 zastupnika, a 57 je bilo protiv, tako da on ostaje na dužnosti, prenosi Tanjug.

Brglez je član stranke premijera Mire Cerara i profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Braneći se od navoda da je u razgovoru za nedeljnik Mladina pokazao nepoštovanje prema vlastitoj državi i kršio Ustav i da bi zbog toga, kako je tražila stranka bivšeg premijera Janeza Janše, trebalo da da ostavku, Brglez je naveo da je opozicija delove tog intervjuu izvukla iz konteksta i montirala kako joj je odgovaralo da bi ga politički diskvalifikovala.

Političar tvrdi da nikada nije rekao da je bivša Jugoslavija imala veći međunarodni ugled od današnje Slovenije i da su slovenački partizani nakon rata izvodili likvidacije "po prirodnom pravu".

Navodi kako njegove izjave pogrešno tumače predstavnici opozicione stranke, optužujući ga za jugonostalgiju.

Većina zastupnika parlamentarnih stranaka raspravu i zahtev za interpelacijom predsednika parlamenta nazvala je nepotrebnim i neproduktivnim, a do glasanja je došlo nakon više od sedam sati diskusije u kojoj su do izražaja ponovno došla tradicionalna ideološka pitanja.

Raspravljalo se, prenosi Hina, i o lustraciji, dostupnosti istorijskih dokumenata i arhiva, delovanju bivše Udbe i imenovanju ulica u Ljubljani, nakon što je jedan zastupnik desnice naveo da slovenački glavni grad i danas ima 11 ulica nazvanih po "likvidatorima KNOJ-a", a nijednu po Slovencu koji je u 16. beku bio bečki nadbiskup.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи