Читај ми!

Dodik u koaliciji sa HDZ-om

Delegacije SNSD i HDZ BiH dogovorile su se danas u Mostaru da će ove dve stranke biti osovina vlasti na nivou BiH i sarađivati u uspostavljanju vlasti na nivou entiteta i kantona.

Ključna pitanja su rešena, sada treba da se isprofiliše predstavnik Bošnjaka, rekao je predsednik SNSD Milorad Dodik novinarima posle sastanka, prenosi Tanjug.

Dodik je naglasio da partnerstvo HDZ BiH i SNSD traje dugi niz godina i da će biti nastavljeno i ubuduće, izrazivši uverenje da će saradnja biti uspostavljena i na entitetskim i na kantonalnim nivoima.

On je najavio i da će sutra u Zvorniku sa koalicionim partnerima SP i DNS biti postignut dogovor o formiranju vlasti u RS.

Čović je rekao da će HDZ BiH, SNSD kao i treća, bošnjačka, pobednička stranka SDA, činiti vlast na svim nivoima, podsetivši da je juče razgovarao sa zamenikom predsednika SDA Bakirom Izetbegovićem.

I Dodik i Čović smatraju da će vlast na svim nivoima biti formirana u što skorije vreme, i to na nivou RS i u kantonima do kraja novembra, a na nivou BiH do kraja godine, objavila je RTRS.

Bakir Izetbegović, dosadašnji predsedavajući Predsedništva BiH, kaže da će Bošnjaci morati da prihvate realnost da neće biti ukinuta Republika Srpska, a Srbi – da neće ukinuti Bosnu i Hercegovinu.

"Unutar tih realnosti svi ćemo, živeći s dva entiteta i snažnom grupom ostalih građana, morati da pravimo neka srednja rešenja", rekao je Izetbegović u intervjuu za BHRT.

Hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH Dragan Čović svoje zahteve će morati da svede u realne granice i nešto što je prihvatljivo i Bošnjacima, kaže Izetbegović.

To je, kako je objasnio, mehanizam koji će Hrvatima omogućiti da izaberu koga hoće, ali ne uz pomoć nacrtane karte ili izborne jedinice koja bi dovela do segregacije nekoga.

Izetbegović naglašava da će posle toga najjača srpska i hrvatska stranka proglasiti koalicioni nastup.

Milorad Dodik je, komentarišući Izetbegovićevu izjavu prema kojoj bi za pregovaračkim stolom radije video opozicione stranke iz RS – SDS i PDP umesto SNSD, rekao da ga Izetbegovićeve simpatije ne iznenađuju i da veruje da mu SNSD ne odgovara.

Dodik ukazuje da je SNSD jedini relevantan faktor iz RS, jer će imati vlast na republičkom nivou, koji će na pravi način afirmisati politiku Srpske u zajedničkim institucijama.

"Izborni pobednici treba da formiraju vlast, a izbor partnera sa kojima je moguće uraditi taj posao nije stvar želja nego političke pragmatike", objasnio je Dodik.

Ponavlja i da je već poznato ime mandatara za sastav nove vlade u RS i najavio da će sutra u Zvorniku sa predsednicima koalicionih partnera – Markom Pavićem (DNS) i Petrom Đokićem (SP), proglasiti partnerstvo u stvaranju vlasti na nivou RS.

"Prvo treba da konstituišemo Narodnu skupštinu RS, a onda dolazimo u poziciju da predlažemo mandatara", izjavio je Dodik za Pres Republika Srpska.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво