Читај ми!

Bandiću do godinu dana pritvora?

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao bi da ostane u pritvoru do godinu dana, piše "Indeks". Uhapšen je zbog sumnje da je počinio više koruptivnih krivičnih dela.

Portparol Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Vuk Đuričić potvrdio je da imaju predloženih 270 svedoka, prenosi Tanjug.

Đuričić dodaje da iskustvo iz istraga koje su se vodile protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel ukazuju da taj broj može biti i veći.

Samim tim, produžio bi se i boravak aktuelnog prestoničkog gradonačelnika u istražnom zatvoru Remetincu, gde se nalazi nakon odluke istražnog sudije da mu odredi pritvor u trajanju od 30 dana, zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja dela.

Primera radi, u slučaju Lovrić Merzel USKOK je ispitao oko 110 svedoka i za to im je trebalo gotovo pet meseci, pa je istražni sudija produžavao nekoliko puta istražni pritvor za bivšu županicu.

Nakon što su ispitani svi svedoci i nakon što je podnela ostavku na dužnost županice tek je tada mogla izaći iz pritvora.

S druge strane, Bandić je već izjavio da ne planira ni pod kakvim okolnostima da podnese ostavku, a dok ne bude ispitano trenutnih 270 svedoka trebaće najmanje deset meseci.

Ukoliko se tokom istrage bude proširila lista svedoka, zagrebački bi se gradonačelnik mogao još duže zadržati "iza rešetaka" Remetinca.

Bandića terete za nezakonitosti u poslovanju s firmama CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsedničke kampanje 2009, oštetio gradski i državni budžet.

Takođe, terete ga i da je u pet navrata trgovao uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u Gradskoj upravi i "Zagrebačkom Holdingu", a osumnjičen je i da je u sedam navrata koristio službeni i društveni položaj u vezi sa korišćenjem službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Na vrhu piramide osumnjičenih, pored Bandića, nalaze se predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Pripuz, zatim gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavku "Zagrebačkog holdinga" Filip Čulo, direktor "Čistoće" Miljenko Benko, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović iz Kancelarije za imovinsko-pravne poslove.

Među osumnjičenima su i direktor građevinske firme "Bramgrad projekt" Branko Mihaljević, gradonačelnikovi saradnici Vidoje Bulum, Miro Laco, glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

USKOK sumnja i da su dve pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile krivično delo zlouporabe položaja i ovlašćenja, a nezvanično se saznaje da je reč o Pripuzovoj firmi "CE-ZA-R" i Mihaljevićevom "Bramgrad projektu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво