Читај ми!

Pao sneg u Sarajevu

U Sarajevu, Banjaluci i u Gorskom Kotaru pao je prvi sneg. Olujni vetar i kiša pogodili Zagreb. Nevreme je haralo i u BiH i Sloveniji.

Prvi sneg pao je u Sarajevu i u Banjaluci, a meteorolozi predviđaju da će u narednom periodu temperatura pasti ispod nule, prenosi Tanjug.

 

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za čitavu BiH, u kojem je navedeno da je vreme danas "potencijalno opasno".

Na poručju Une i Sane oluja je prekinula napajanje strujom. Takođe, jak vetar i kiša izazvali su probleme u snabdevanju električnom energijom na području Prijedora, Banjaluke i u Bosanskoj Dubici.

Vlašić je pobeleo, sneg koji pada od jutros prekrio je ovu bosanskohercegovačku planinu. Temperatura se spustila na nulu, a padavine se nastavljaju.

U Hrvatskoj se očekuje slabljenje i prestanak padavina, posle podne i delimično razvedravanje. Meteoalarm je, međutim, zbog nagle promene vremena za celu zemlju, objavio niz upozorenja, uključujući i nekoliko crvenih, koji upućuju na izuzetno opasno vreme. 

Crveni alarm, odnosno upozorenje na izuzetno opasno vreme, oglašen je za Zagreb i širu okolinu, severnu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju, kao i severno Primorje i Istru. Upozorava se na moguće orkanske udare vetra, koji bi na udare mogao duvati i brzinom od 120 kilometara na čas.

Iako su i za Liku, Gorski Kotar i šire karlovačko područje najavljeni udari vetra takođe do 120 kilometara na čas, u Meteoalarmu su procenili da je u tim regijama na snazi narandžasti alarm, što znači da je vreme opasno.

"Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svesni rizika koji je neizbežan. Slede uputstva...", navodi Meteoalarm.

Za Liku i Gorski Kotar važi i upozorenje zbog snega.

Nevreme je juče zahvatilo i Sloveniju i izavalo je veće probleme u saobraćaju i napajanju strujom, pa su intervenisali i vatrogasci. 

Makedonske nadležne službe upozoravaju na moguće nepogode tek od večeras, dok je Sloveniju posle ponoći već zahvatilo nevreme, uz obilne padavine praćene jakim vetrom što je izazvalo teškoće u brojnim mestima.

Vatrogasci su imali najviše problema sa slomljenim drvećem i izvlačenjem vode iz podruma.

Prema upozorenju za područje Srbije, danas se očekuje jako zahlađenje, a uveče i noću na planinama sneg.

U Vojvodini će povremeno duvati olujni severozapadni vetar, a narednih dana lokalno se očekuje i velika količina padavina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво