Читај ми!

Safet Kalić uhapšen u Austriji

Safet Kalić, optužen za pranje novca stečenog prodajom droge, uhapšen je u Austriji posle višegodišnje potrage policije u Crnoj Gori ali i u drugim državama. Kalić je smatran najtraženijim crnogorskim beguncem.

Rožajac Kalić je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je 2011. godine, prema zahtevu državnih organa Crne Gore, raspisala kacelarija Interpola u Podgorici, potvrđeno je Vijestima u policiji.

Kako prenose Vijesti, u Višem sudu u Belom Polju 6. oktobra završeno je suđenje Kaliću, njegovom bratu Mersudinu i supruzi Amini, koji se terete za pranje osam miliona evra stečenih švercom droge, a presuda će biti izrečena sutra.

U završnoj reči tužilaštvo je saopštilo da su Kalići krivi za delo koje im se stavlja na teret, dok odbrana tvrdi da je optužnica proizvoljna i da tužilaštvo tokom postupka nije dokazalo da je novac stečen nelegalnim putem.

Zamenik specijalnog tužioca je kao dokaze priložio nalaze i mišljenja veštaka i svedoka, i istakao da je Kalićeva krivica dokazana.

Safet Kalić je nestao u leto 2011. kada je Specijalno tužilaštvo otvorilo istragu protiv njega, brata Mersudina Kalića i supruge Amine Kalić zbog sumnje da su u Crnoj Gori od 2005. do 2011. u legalne tokove ubacili oko 7,7 miliona evra, pribavljenog od prodaje droge u Nemačkoj.

Međunarodna poternica Interpola raspisana je za njim četvrtog avgusta te godine, a za protekle tri godine spekulisalo se samo da je Kalić tokom skrivanja često menjao identitet ali i mesta boravka – od Nemačke do Turske.

Safet Kalić u policijskim dosijeima slovi za ključnog čoveka narko-mafije na ruti krijumčarenja heroina, koja prolazi kroz Crnu Goru. Ipak, nikada nije bio i formalno osumnjičen za trgovinu drogom, dok je njegov brat zbog toga osuđen u Nemačkoj 1999. godine.

Kalići su optuženi da su od 2006. do 2011. godine Crnogorskoj komercijalnoj banci, filijali u Rožajama, uplatili više od osam miliona "prljavog novca" za rate za kredit koji je od ove banke dobilo preduzeće "Daut end Daut". Optuženi su da su prali novac stečen od prodaje heroina i preko porodičnih firmi "Tajson", "Turjak", "M-petrol" i "Kristal".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара