Читај ми!

Slučaj Bandić, sabiranje štete

Posle noći u policiji, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i trojica njegovih najbližih saradnika pojavili su se pred istražnim sudijom. Gradonačelnik Zagreba sa još 15 osoba, među kojima su i direktori gradskih preduzeća, uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela kao što su korupcija, zloupotreba položaja i ovlašćenja i trgovina uticajem.

U jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija pretreseni su im stanovi, automobili i službene prostorije.

Nije iznenađenje to što je uhapšen čovek protiv koga je vođeno nebrojeno mnogo istraga, a koje nikad nisu završene optužnicom, ali je iznenađenje to što je hapšenje političara tog ranga stiglo dok obavlja visoku funkciju, ocenjuju hrvatski mediji. Privedeni su i najbliži Bandićevi saradnici i iz gradske uprave i "Zagreb holdinga".

"Kako se ovo sve događa kako bi prestalo da se priča o važnijem suđenju koje se događa u Nemačkoj. Imam razna saznanja i voleo bih to da podelim s medijima, ali ne smem", kaže Bandićev advokat Krešimir Krsnik.

Iz kancelarija prvog čoveka Zagreba policija je iznela opsežnu dokumentaciju. U privođenjima i pretresu učestvuje više od 120 pripadnika policije. I u gradu koji je Bandić vodio u pet mandata – sabiraju štetu.

Zamenica gradonačelnika Zagreba Sandra Svaljek poručuje da grad funkcioniše normalno.

Državni čelnici poručuju - sve je u rukama pravosuđa.

"Moram istaći da slučaj Bandića pokazuje da niko nema zaštitu, ne očekujte da kažem da li je kriv", kaže ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da borba protiv korupcije nisu samo akcioni planovi i da to nekad izgleda vrlo dramatično.

Posle hapšenja i presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, pa zatim suđenja bivšem visokom funkcioneru tajne službe Josipu Perkoviću, privođenje najpoznatijeg lica Zagreba građane ne iznenađuje.

"Ako su našli nešto – u redu, a ako nisu, pustiće ga za tri dana", kaže jedan građanin Zagreba, a drugi da mu je Bandić vrlo simpatičan, ali da je malo poštenih političara.

Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, akcija je počela zbog milion evra vrednog ugovora Grada s firmom za zbrinjavanje otpada, čiji je prvi čovek takođe uhapšen.

Na meti istrage, osim poslova sa otpadom, jesu i zamene gradskog zemljišta, sumnjiva zapošljavanja i trgovanje uticajem, ali i nezakonitosti tokom predsedničkih izbora 2009. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво