Читај ми!

Albanija udara na Islamsku državu

Albanija će dobiti novu antiterorističku strukturu, jednu od najvećih u Evropi, koja će pre svega pažnju posvećivati borbi protiv terorizma i sprečavanju regrutovanja boraca islamskih džihadista Islamske države u Albaniji, objavio je "Top čenel".

Pregrupisavanjem Direkcije za borbu protiv terorizma, broj pripadnika te jedinice u Albaniji povećan je na 104 pripadnika od kojih je 15 već 12 godina u toj jedinici, prenosi Tanjug.

Prema naredbi ministra za unutrašnje poslove Saimira Tahirija, antiteroristička jedinica će bita usaglašena sa ostalim evroatlantskim zemljama, a osnovni princip koji važi u evropskim zemljama – "pronađi, fiksiraj, udari" – biće, kako se tvrdi, princip i nove albanske jedinice.

Albanski Top čenel imao je uvid u kopiju te naredbe, izdate pre nekoliko dana.

U naredbi se kaže da je antiteroristička jedinica prekomponovana posle procene situacije u zemlji, regionu i šire kao i činjenice da je Albanija članica međunarodne antiterorističke koalicije, uz osvrt da je verski, nacionalni, etnički i politički radikalizam u stalnom porastu.

Jedan od primarnih zadataka nove strukture je zaustavljanje pristupanja mladih Albanaca Islamskoj državi, sprečavanje regrutovanja i hapšenje onih koji pripremaju borce za tu terorističku organizaciju, kao i sprečavanje terorističkih napada.

Uporedo sa reorganizacijom ove strukture Direkcije za borbu protiv terorizma biće, kako se navodi, unapređen i sistem za siguran prenos informacija u istrazi kriminalnih dela.

Početkom meseca, nemački dnevnik Zidojče cajtung pisao je da u Siriji i Iraku ratuje 140 osoba iz Albanije.

BiH i Kosovo, navodi list, prednjače u regrutaciji džihadista sa Balkana, koji je postao jedna od glavnih oblasti u Evropi odakle se regrutuju borci za Islamsku državu i druge radikalne grupe na Bliskom istoku.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво