Читај ми!

Iranski špijuni opet aktivni u BiH?

Prisustvo pripadnika iranske tajne obaveštajne službe u BiH pojačano je od početka septembra, a najviše kontaktiraju predstavnike nevladinog sektora i lica okrenuta radikalnom islamu i terorizmu, javlja "Glas Srpske".

U poslednjih mesec i po dana pojačane su i aktivnosti iranskih službenika i diplomata, kaže sagovornik Glasa Srpske blizak bezbednosnim agencijama, prenosi Tanjug.

"Zabeleženo je i više kontakata sa pojedincima iz vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. Poslednjih meseci saradnici te službe učestalo prelaze granicu. Mnogi od njih koriste identifikaciona dokumenta BiH, Libana, Iraka, Turske, Sirije i Izraela, koje dobiju preko Hamasa i Palestinske uprave u Gazi", kaže izvor.

Kako dodaje, posebno je interesantan šef iranske obaveštajne službe koji radi pri iranskom Ministarstvu bezbednosti i informisanja (MOIS), Abolghasem Parhizkar, koji ima diplomatski pasoš i koji je ove godine dva puta dolazio u BiH.

Druga obaveštajna služba je Iranska revolucionarna garda (IRGC), koja je takođe aktivna u BiH i čije se vojno-obaveštajno prisustvo ogleda u radu njihovih ljudi kao uglednih profesora, naučnika i kulturnih radnika.

Prilikom kontrola posebna pažnja obraćana je na jednog sumnjivog "diplomatu" koji je došao u Sarajevo, a pre toga je boravio u Tajlandu, Indiji i Gruziji, gde su ranije izvedeni teroristički napadi, naveo je taj izvor.

Naglašava i da je, zbog sumnjivih identiteta, pod posebnom pažnjom bilo više osoba koja su poslednjih meseci sa diplomatskim i građanskim pasošima u nekoliko navrata letela na relacijama Istanbul - Sarajevo, Beč - Sarajevo, i obrnuto.

Glas Srpske dodaje i da iranski službenici i diplomate nisu bili tako aktivni otkad su u maju prošle godine iz BiH proterane iranske diplomate Hamzeh Dolab Ahmad i Jadidi Sohrab, koji su u iranskoj ambasadi u BiH radili za Ministarstvo nacionalne bezbednosti Irana (Misiri).

Oni su, koristeći diplomatski status, radili poslove suprotne zakonima i propisima BiH.

Zapadne bezbednosne službe raspolažu sa oko 650 imena pripadnika, najviše iranske, ali i još nekoliko obaveštajnih službi islamskih zemalja u BiH, dok je u službama u BiH u opticaju još 330 imena.

"Taj broj, od skoro 1.000 pripadnika tajnih obaveštajnih službi Irana, Pakistana, Kuvajta i Saudijske Arabije, alarmantan je i predstavlja posebnu kočnicu na putu BiH ka NATO", zaključio je sagovornik lista.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво