Slovenija, bura zbog jugonostalgične izjave

Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše je od predsednika parlamenta Milana Brgleza zatražila da objasni svoje izjave za list "Mladina" koje se mogu shvatiti kao jugonostalgične, odnosno odobravanje postupaka režima u bivšoj Jugoslaviji i nepoštovanje sopstvene države, prenela je agencija Hina.

Brglez je, naime, u nedavnom razgovoru za  Mladinu, između ostalog, rekao da samostalna Slovenija "u smislu državotvornosti" predstavlja "korak nazad", kao i da je bivša SFRJ, u okolnostima u kojima je delovala, imala međunarodni kredibilitet i identitet, iako je nastala komunističkom revolucijom.

Takve izjave u slovenačkoj javnosti izazivaju neodobravanje i podele, pa ih je potrebno dobro objasniti, upozorio je u otvorenom pismu Brgleza predsednik zastupničkog kluba SDS-a Jože Tanko.

Na Brglezove sporne izjave za Mladinu još oštrije je reagovalo više udruženja bliskih Janšinoj stranci koja su od Brgleza zatražila da razmisli o ostavci.

Udruženja "Evropska Slovenija" i "Vrednosti slovenačkog osamostaljenja", u otvorenom pismu Brglezu, navode da njegove opaske da je Slovenija u odnosu na vreme bivše SFRJ izgubila "komparativne prednosti" u regionu, kao i da bi Slovenci u osnovnim školama zato opet trebalo da uče "srpsko-hrvatski", sugerišu da on nije prekinuo sa starim političkim mentalitetom i jugonostalgijom.

U pismu se, takođe, navodi da se zato postavlja pitanje može li on predstavljati državu i njene ustavne vrednosti.

Brglez je član stranke premijera Mire Cerara (SMC) i jedan od njenih osnivača, a do ulaska u politiku bio je profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

broj komentara 38 pošalji komentar
(nedelja, 05. okt 2014, 07:56)
Miki [neregistrovani]

Za svakog Slovenca

je bolje biti "gladan" u Sloveniji, nego biti gladan u Jugoslaviji.

(nedelja, 05. okt 2014, 01:39)
B [neregistrovani]

Kina-Jugoslavija

Zapadne sile, u okviru sirenje tzv demokratije, su pokusali da se oprobaju i u Kini, potkraj 80-tih godina. Ali Kinezi su to vrlo brzo resili i ni su dozvolili da se desi ono sto se desilo nama.
Ukoliko je uvedena "demokratija" u Kinu tada,mozemo li pretpostaviti gde bi bila Kina danas.
Uporedimo Kinu sa Jugoslavijom.
Ukoliko su problemi reseni mirnim putem, tranzicija provedena korak po korak, sigurno da ljudi ovde bolje ziveli nego danas.
Umesto da iskoristimo slicnost zajednickih jezika, mi se svadjamo.
Ko danas ima koristi od tzv sloboda koju imamo danas? Vrlo jasno, politicari i tajkuni, koju nam peru mozgove, preko njihovih medija, kako nam je sada mnogo bolje...

(nedelja, 05. okt 2014, 00:03)
jugoslovenka [neregistrovani]

Moze li

Moze li on predstavljati drzavu i ustavne vrednosti. Drzava nam se zvala SFRJ,a ne Jugonostalgija. Zar ste vi postovali ustavne vrednosti u ta doba?! Dozvolilo se nazalost ono najgore radi neke demokratije koja nije ni postajala,posto onaj rat je bio sve i svasta ali ja ne vido nikakvu demokratiju. Sad se svi prave kao da je nikad nije bilo,i jos jedanput se zeli da se podeli demokratija nekome, a razlog vam je Zapad. Ne zivite u proslosti,i ne gurajte istinu iza ledja.

(subota, 04. okt 2014, 18:11)
milan [neregistrovani]

Re "Nostalgičnost postoji"

Radovane, potpisujem.U potpunosti se razumemo.
Na žalost, u Europskoj Uniji si ono, što si
stvarno a ne ono, što hočeš ili želiš biti
ili čak ono, što o sebi sam pišeš.

(subota, 04. okt 2014, 18:06)
anonymous [neregistrovani]

Izjava i istina

Čovek je samo izrekao istinu i činjenicu.
To da li se nekome sviđa ili ne, je zapravo pitanje prihvatanja činjenica.
Ružu možete nazvati smrdljevkom, ali ona zbog toga neće prestati da miriše. I obratno.

(subota, 04. okt 2014, 17:26)
Radovan [neregistrovani]

Re; Nostalgicnost postoji

Milane, sve je tako sto si rekao. Ali, to je posledica gubljenja drzavnosti. Drzavnost je izgubljena u onom smislu u kome je Slovenija imala tu drzavnost u SFRJ. Da ti bolje objasnim; ono sto je Slovenija bila u SFRJ, Nemacka je to u EU. Sada je Slovenija u EU ono sto je bilo Kosovo u SFRJ, neznam jesam li to dobro uporedio, ali mislim da je zadnja u EU ili na jednom od zadnjih mesta. Profesor Milan Brglez je tu veoma jasan a kao politicar veoma mudar. On trazi malo bolje mesto za Sloveniju u EU a ne poslednje.

(subota, 04. okt 2014, 16:29)
Mirjana [neregistrovani]

"prvi...."

Bolje je biti "prvi u selu nego poslednji u gradu"!!!Oni su bili prvi u SFRJ sada su medju poslednjima u EU!!!Zdajmo i mi tamo!!!

(subota, 04. okt 2014, 16:18)
Nikola BG [neregistrovani]

Tito reko

Ni jedna naša republika ne bi bila ovoliko moćna da nismo svi zajedno...

(subota, 04. okt 2014, 16:00)
milan [neregistrovani]

Nostalgičnost postoji

Nostalgičnost za Jugoslavijom u Sloveniji
itekako postoji. U momentu odcepljenja od
Jugoslavije, Slovenija je imala 120%
zaposlenost. 100% domicilnih republičkih
državljana i oko 20% pridošlica iz ostalih
delova Jugoslavije.

Sada je faktički sva slovenačka industrija
propala, bankrotirala sa oko 130 hiljada
besposlenih i još toliko onih, koji su isto
besposleni ali nemaju pravo na zavod za
zapošljavanje iz bilo kojih razloga...

A pred samo odcepljenje svim slovenačkim
državljanima je obećano da će živeti u
"drugoj" švajcarskoj a neki dan je došlo
do objave svetskih službenih podataka, da
je švajcarac 10 (deset) puta bogatiji od
Slovenca, što je izazvalo buru i revolt
naroda...

(subota, 04. okt 2014, 12:55)
Radovan [neregistrovani]

Drzavotvornost

U "smislu drzavotvornosti", ne samo Slovenija, nego i sve republike bivse Jugoslavije, kao i sve male i "niko i nista" clanice EU otisle su korak nazad. Zna ovaj gospodin Brglez sta govori. On nije nikakav jugonostalgicar kako to shvataju 27 komentara ovde i kako to shvataju njegovi politicki protivnici. Slovenija je imala povlasteni polozaj u bivsoj drzavi i sada odjednom taj povlasteni polozaj se gubi u EU, a taj polozaj naravno sada pripada Nemackoj, Francuskoj, Engleskoj a ne Sloveniji. Varate se vi koji mislite da je profesor ozaloscen zbog nestanka Jugoslavije.