Читај ми!

Protest radnika u Podgorici

Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika protestovalo je ispred zgrade Vlade u Podgorici zbog lošeg radničkog standarda. Protest pretio da preraste u incident.

Protest je održan u znak podrške radnicima nikšićkog "Metalca" koji već 17 dana neprekidno štrajkuju ispred sedišta Vlade, od koje traže isplatu zarada, otpremnina i reševanje drugih socijalnih pitanja, prenosi Beta.

U štrajku je više desetina zaposlenih, a njih 25 je odnedavno radikalizovalo protest i štrajkuju glađu.

Štrajkače danima niko nije primio, niti im se obratio neko iz izvršne Vlasti. Vlada smatra da je pomogla radnicima privatizovane kompanije "Metalac", čiji vlasnik ne izmiruje obaveze prema zaposlenima, niti je pokrenuo proizvodnju u preduzeću, iako je od vlade dobio sredstva kroz kredit vredan 1,5 miliona evra.

Protest koji su podržali radnici bivših i sadašnjih preduzeća, koja su propala ili prolaze kroz tranzicionu agoniju, pretio je da preraste u incident, kada su radnici oborili zaštitinu ogradu ka ulazu u zgradu Vlade.

Tome je prethodio ultimatum bivšeg sindikalnog lidera, sada funkcionera opozicionog Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića čelnicima Vlade da primi predstavnike radnika ili će radnici krenuti na Vladu.

Vučinić je nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade Vujicom Lazovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem naveo da u toku sutrašnjeg dana očekuje odgovor predstavnika Vlade na zahteve radnika "Metalca".

"Nije se moglo očekivati da na jednom sastanku nešto rešimo, ali danas po podne imaćemo drugi sastanak. Dobro je što su ministri ozbiljno shvatili situaciju. Znam da ovo što sam rekao neće zadovoljiti štrajkače, ali već sutra možemo da očekujemo neki odgovor... Nastavićemo sa sastancima do rešenja problema. U suprotnom, opet ćemo se okupiti", objasnio je Vučinić radnicima nakon sastanka.

Predsednik štrajkačkog odbora Mitar Čurović potvrdio je da radnici i dalje ostaju da štrajkuju glađu.

"Kad nam daju rokove kada će rešiti situaciju, prekinućemo štrajk", poručio je Čurović, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore.

Radnici kažu da su na ivici egzistencije, da ne mogu da prehrane svoje porodice, da ne znaju ko su stvarni vlasnici preduzeća u kojima rade i pozivaju nadležne da spreče dalju pljačku.

Radnici "Metalca" od 15. septembra su na ulici. Oni traže od Vlade u Podgorici da izdvoji 1,5 miliona evra da im isplati 14 plata, poveže radni staž za 33 meseca i isplati otpremnine.

Vlada je toliko platila za kredit vlasniku "Metalca" Nikoli Furundžiću, kako bi izmirio obaveze prema radnicima i pokrenuo proizvodnju, što nije urađeno.

Vlada je ranije saopštila da je u više navrata obezbeđivala razne vidove pomoći za zaposlene u "Metalcu", iako je reč o privatnoj kompaniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво