Читај ми!

Josipović smenio saradnika zbog kritike referenduma

Izjava da referendum o nezavisnosti Hrvatske nije bio slobodan i demokratski koštala je Dejana Jovića mesta glavnog analitičara hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da nije saglasan sa izjavom Dejana Jovića da je referendum o nezavisnosti Hrvatske bio neliberalan i nedemokratski, prenosi Tanjug.

"Juče sam već rekao da se duboko ne slažem s tom izjavom. Reč je o izjavi koja je štetna i pogrešna i zato sam doneo odluku o razrešenju gospodina Jovića", objasnio je Josipović.

Jović je u časopisu Fakulteta političkih nauka Politička misao napisao da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006, bili vrlo neliberalni.

"Možda su bili 'demokratični', ako se pod 'demokratijom' podrazumeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje", napisao je Jović.

Dodao je da liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svako bez opravdanog straha od drastičnih posledica mogao reći tačno ono što misli.

"Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti", ocenio je analitičar u komentaru pod naslovom "Samo u mitovima svaki narod želi državu. U stvarnosti – ne", podseća agencija Hina.

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. maja 1991. godine.

Na referendum je izašlo 83,56 odsto birača. Njih čak 94,17 odsto izjasnilo se za samostalnost, a za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je tek 1,2 odsto birača.

U skladu s tim, Sabor Republike Hrvatske doneo je 25. juna 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

Hrvatska demokratska zajednica ocenjuje da je predsednik Republike Ivo Josipović odlučio da smeni svog glavnog analitičara Dejana Jovića motivisan procenom da bi njegovo zadržavanje ugrozilo kampanju za predstojeće predsedničke izbore.

Glavna opoziciona hrvatska stranka sazvala je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj su oštro napali Jovićeve stavove iznesene u časopisu "Politička misao" u kojima je tvrdi da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni.

Tokom konferencije došla je potvrda o Jovićevom razrešenju, pa su međunarodni sekretar stranke Miro Kovač i saborski zastupnik Vladimir Šeks ocenili da je Josipović pravilno postupio, ali i da je glavni razlog Jovićeve smene predstojeća predsednička kampanja.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи