Читај ми!

Srbin iz Hrvatske pušten na slobodu

Posle prekvalifikacije optužnice u oružana pobuna Gojko Eror, optužen za ratni zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti 1991. i 1992. godine, pušten na slobodu. Eror je na suđenje izručen sa Malte.

Gojku Eroru, optuženom za ratni zločin u Berku 1991. i 1992. godine nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, Državno tužilaštvo u Osijeku prekvalifikovalo je optužnicu u oružanu pobunu, posle čega je optužnica odbačena, a on je primenom Zakona o pomilovanju pušten na slobodu, prenosi Tanjug pisanje hrvatskih medija.

Kako je za agenciju Hina potvrdio portparol osječkog Županijskoga suda Miroslav Rožac, optužnica je odbačena u nedostatku dokaza i prekvalifikovana u oružanu pobunu.

Zamenik državnog tužioca izmenio je optužnicu pošto je utvrdio da na osnovu iznesenih dokaza u postupku i odbranom optuženog nije utvrđeno da je počinio ratni zločin u Berku.

Rožac je istakao da Eror ima pravo da uloži žalbu i na prekvalifikovanu optužnicu u oružanu pobunu i primenu Zakona o pomilovanju, što znači da može da zatraži ponavljanje postupka radi dokazivanja svoje nevinosti.

Potvrdio je i da ima pravo da traži odštetu od hrvatske države za vreme provedeno u zatvoru.

Gojko Eror, Srbin iz Hrvatske, bio je u osiječkom zatvoru od proleća ove godine, kada je na osnovu evropskog naloga za hapšenje izručen sa Malte, gde je živeo proteklih 11 godina. Na početku suđenja u osječkom županijskom sudu izjavio je da se ne smatra krivim za zločine u Berku, selu pored Vukovara.

Iz zatvora je pušten 16. septembra.

Hrvatska je tražila njegovo izručenje pod optužbom da je bio povezan s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku tokom Domovinskog rata, a on se izručenju nije protivio.

Optužnica protiv njega i još 34 osobe, osumnjičene za ratni zločin, podignuta je još 2006. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара