Читај ми!

Ustaška šahovnica na naslovnici "Glasa HDZ"

Na naslovnici julskog broja "Glasa HDZ-a", mesečnika koji se štampa i deli besplatno pod pokroviteljstvom Hrvatske demokratske zajednice BiH Distrikta Brčko, dominiraju poruka "Koračamo dalje" i šahovnica koja je korišćena u vreme NDH.

Najugledniji heraldičari i istoričari u regionu potvrdili su banjalučkom dnevniku Nezavisne novine da nema nikakve dileme da je šahovnica objavljena na naslovnici Glasa HDZ-a korišćena u vreme ustaške vlasti Ante Pavelića.

Glavni i odgovorni urednik tog glasila je Anto Domić, brčanski gradonačelnik i jedan od potpredsednika HDZ BiH, koji u svakom broju piše uvodnike na različite teme, prenosi Tanjug.

Prema rečima uglednog heraldičara i člana više međunarodnih heraldičkih i falerističkih društava Dragomira Acovića, nema nikakve dileme da je šahovnica s prvim srebrnim poljem ona koja je korišćena u vreme NDH.

"Istina, ako čovek traži neke konotacije, takva kompozicija šahovnice nije korišćena samo u vreme NDH, dakle tek od 1941. godine, nego i ranije, ali jeste tačno da se ta varijanta koristila u vreme NDH", objašnjava Acović.

Sporni su kompozicija boja i sam dizajn šahovnice. Grb objavljen u julskom broju Glasa HDZ-a počinje prvim belim (srebrnim poljem) koje isključivo simbolizuje ustaštvo i ideologiju zločina nad nehrvatima, piše list.

Koliko je, zapravo, ovo pitanje osetljivo potvrđuje i činjenica da je čak i ratna Hrvatska zajednica Herceg Bosna, odnosno Hrvatska Republika HB, čijim se čelnicima u Hagu sudi za ratne zločine, izbegavala da koristi šahovnicu s početnim belim poljem.

Ni za Envera Imamovića, istoričara iz Sarajeva, nema nikakve dileme da je reč o grbu korišćenom u vreme Pavelićeve NDH.

"Zvanični grb Republike Hrvatske počinje crvenim poljem i dosta je drugačiji od grba NDH, nakon što se u Hrvatskoj dugo polemisalo o ovom pitanju. Svi grbovi koji počinju belim poljem korišćeni su u doba Pavelića i to je činjenica, a ovaj grb asocira na ustaštvo", ističe Imamović.

Čelnici Skupštine Brčko Distrikta, upitani za komentar, ističu da je ovo za njih nešto potpuno novo, kao i za politiku u Distriktu, a potpredsednik Skupštine Aden Ribić osuđuje ovaj postupak i navodi da to Distriktu Brčko ne treba.

"Sada ne mogu da prejudiciram kakve će biti reakcije, iako verujem da će biti i inicijative za smenu gradonačelnika ako je on odgovoran za ovo. Videćemo da li je ovaj grb objavljen zlonamerno ili slučajno", navodi Ribić.

Portparol OHR-a Mario Brkić poručio je da od nadležnih institucija očekuju "da osiguraju poštovanje svih relevantnih zakonskih propisa kako bi se sprečilo bilo kakvo dizanje tenzija".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара