Читај ми!

Vukovar, razbijena tabla na zgradi policije

Pokušaj da se postavi ćirilična tabla na zgradi policije u Vukovaru je propao, pošto je razbijena, samo nekoliko sati nakon što je postavljena. Prethodno su sa zgrada državnih institucija i kancelarija u Vukovaru nasilno skinute sve postavljene dvojezične table. Saslušano je šest osoba.

Iz vukovarsko-sremske policijske uprave preciziraju da je uklonjeno 14 latinično-ćiriličnih ploča u Vukovaru, dok je tabla na sedištu lokalne policije oštećena, prenosi Tanjug. Na zgradi vukovarske policije posle podne je ponovo postavljena dvojezična tabla, koja je tokom večeri razbijena.

Policija je obavila razgovor s šest osoba s područja Vukovara dovedenih u vezu sa skidanjem tabli, koje su neoštećene predate u gradsku upravu, i nakon toga ih pustila.

"Sa još jednom osobom, s područja grada, u toku je obavljanje informativnog razgovora u cilju utvrđivanja tačnih okolnosti koje su dovele do oštećenja ploče na zgradi policijske stanice", navode iz vukovarsko-sremske policije.

Do skidanja i razbijanja ploča došlo je nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem venaca i paljenjem sveća odata počast poginulim pripadnicima 204. vukovarske brigade, čija je 23. godišnjica osnivanja danas obeležena u prisustvu predsednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Nakon odavanja počasti deo branitelja, prenosi informativni portal Index.hr, uputio se do grada i skinuo ploče, dok je tabla na zgradi policije razbijena.

Kako je objavila Hrvatska radiotelevizija, Štab za obranu hrvatskog Vukovara skinuo je tih 14 dvojezičnih ploča s osam zgrada u gradu, ali iz Štaba poručuju da oni ne stoje iza tog čina.

Prema rečima Vlade Iljkića, koji je u Štabu zadužen za pravna pitanja, reč je o reakciji jednog dela braniteljske populacije nezadovoljnog što su dvojezične ploče u Vukovaru uopšte postavljene.

Iljkić očekuje da državne vlasti neće ponovno u Vukovaru postavljati dvojezične table na mesto uklonjenih, a incident je prokomentarisao i predsednik Sabora Leko.

Kako je potvrdio predsednik koordinacija braniteljskih udruženja grada Vukovara, Franjo Šoljić, osim razbijene table na Policijskoj stanici u gradu više nema dvojezičnih ploča.

Ostale su branitelji skinuli i odneli u kancelariju gradonačelnika da ih on, kako je naglasio Šoljić, vrati u Zagreb.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dalje ostaje pri tome da je "potez s pločama vrlo loš i još jednom je ponovio da su postavljene ishitreno i da je za sve odgovorna Vlada Hrvatske.

Od prošle jeseni do sada u Vukovaru su dvojezične table u više navrata prisilno skidane i uništavane, da bi ih vlast iznova vraćala na zakonom predviđena mesta.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво