Kuljiš: Vučićeve mere prelomni događaj

Mere ekonomske konsolidacije Srbije, koje je srpski premijer Aleksandar Vučić prošle sedmice predočio javnosti, predstavljaju prelomni događaj sudbonosnih razmera, posle kojeg niko neće moći da tvrdi da su na Balkanu reforme neostvarive, ocenjuje hrvatski novinar i publicista Denis Kuljiš.

Vučićev paket mera koncipirao je praktični um kao potopuno realan i realistički politički plan i ima gotovo istorijske reperkusije, piše Kuljiš u autorskom tekstu objavljenom na portalu banjalučkih Nezavisnih novina, prenosi Tanjug.

Kuljiš kaže da ovim primerom Vućić pokazuje kako je i na Balkanu moguće dobiti podršku za restrukturiranje propale ekonomije državnog socijalizma.

"Nitko više neće moći da tvrdi da su reforme neostvarive na Balkanu", uveren je Kuljiš i ističe da je sasvim očigledno da će to isto i u Hrvatskoj i u Sloveniji sprovoditi stranke desnice, "čim se vrate na vlast".

A vratiće se, tvrdi Kuljiš, i dodaje da su postkomunisti i levi liberali, koji su se 1990. pokazali nesposobnima da prihvate parlamentarnu demokratiju, danas, četvrt veka kasnije, postali prepreka uvođenju kapitalizma.

"Stoga će se opet naći pod točkovima istorije", kaže Kuljiš.

Vučić je, ističe ovaj ugledni hrvatski novinar i publicista, objasnio da Srbija, na putu u Evropu, ostaje u dobrim odnosima sa Rusijom, kojoj neće uvoditi sankcije, jer se to ne isplati, dok osim evropskih nastoji privući i kineske investitore, pa premijer Li Kećijang dolazi u Beograd na veliku regionalnu konferenciju krajem godine.

"Znači - politički balans, nikakve geostrateške vizije i fantazme, istorijska prijateljstva i iracionalne srpske geostratešške kafanske ujudurme, nego neutralnost na spoljnom planu, koja će omogućiti totalni angažman na domaćem", naveo je Kuljiš.

Srbija, dakle, dodaje Kuljiš, pristupa reformama, a prema najavama srpskog premijera, reč je o "tvrdim" merama ekonomske restrikcije koje traže MMF i Svetska banka, ali u minimalnom opsegu, što je već omogućilo smanjenje kreditnih kamata za tri puta, jer se odjednom stvara poslovni ambijent atraktivan za investitore, tvrdi Kuljiš.

"Grinfild investicije, svež kapital, tu je ključ, a ne u uštedama i državnim investicijama, presipanju iz šupljeg u prazno, kao u Hrvatskoj, gde se infrastruktura gradi na dug, koji se neće nikad neće vratiti, pa će se ceste i sve ostalo morati prodati po cenama tri put ničim od uloženih svota, tek da se očuva elementarna likvidnost", smatra Kuljiš.

Rat javnom sektoru

Kao najvažnije Kuljiš je označio to što je Vučić najavio rat javnom sektoru i državnim preduzećima s ciljem da zapošljavanje u privatnom sektoru postane unosnije nego ono u državnoj službi, gde su plate sada prosečno dva puta veće.

"To znači da u Srbiji imaju neki psihološki test, kojem podvrgavaju kandidate za državnu službu. Kad bismo se nekako domogli toga naučnog instrumenta, mogli bismo njime razmontirati dobar deo sadašnje hrvatske vlade. No, problemi nisu, naravno, kadrovski, reč je o temeljnim mračnim svojstvima balkanskog društva", naveo je Kuljiš.

Kuljiš kao najzanimljivije izdvaja to što je Vučić rekao da "nesposobne kretene koji se nalaze na čelu držžavnih firmi neće menjati, pa onda čekati da ta nova administracija pokažže isti stepen nesposobnosti (i jošš ga kompromitiraju kao privržednici njegove vlastite, vladajuće stranke), nego da će ih sve redom smenjivati, bez obzira na stranačku afilijaciju, ako do kraja godine ne uplate 150 miliona evra u držžavni budžet".

"No, Vučićevo obećanje, nacrt reforme, od koje on više ne može odustati, postaje fundamentalna činjenica koja će zauvek promeniti odnos snaga i političku dinamiku u regiji", naveo je Kuljiš i prozvao vlasti drugih država bivše Jugoslavije za koje kaže da se oni pravdaju da to ne mogu, jer narod neće.

"Ako to može Srbija posle Miloševića, Tita, Karađorđevića i "tri-četiri što svetska, što balkanska rata i ovog poslednjeg, repriznog, u kojem kao da je cela zlosretna istorija balkanskog dvadesetog veka promarširala unatrag i ako se i onde nešto može, dajte Hrvati i Slovenci, prestanite s izmotavanjem i priznajte da s vama upravljaju nesposobni političari i klijentelističke stranke", poručuje Kuljiš.

"Pa sad ili ćete svi, ovim istim putem iz kaljuge, ili ćete se u njoj još jednom pokušati udaviti, a MMF vam nije Unprofor, koji će vas vaditi iz đubreta, nego morate sami", naveo je Kuljiš citirajući "najvećeg novinara svih vremena Bendžamina Frenklina koji je rekao- 'Bog pomaže onome ko sam sebi pomaže!"

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво