Читај ми!

Papa: Albanija nije muslimanska, već evropska zemlja

Papa Franja rekao je da Albanije, uprkos činjenici da u njoj živi pretežno muslimansko stanovništvo, "nije muslimanska, već evropska zemlja".

Papa Franja je, u razgovoru sa novinarima u avionu prilikom povratka u Rim, istakao da u Albaniji postoji saradnja između tri glavne religije - islama, katoličke i pravoslavne vere, javlja Radio Vatikan, prenosi Tanjug.

Papa je ukazao na važnost kulture "zajedničkog življenja", "tolerancije" i "bratstva" u toj balkanskoj državi.

"Rekli su mi da je to najmlađa zemlja u Evropi", rekao je papa i dodao da je video "visoku kulturu sposobnu za izgradnju bratstva".

Poglavar Rimokatoličke crkve bio je u jednodnevnoj poseti Albaniji u nedelju, koja je bila njegova prva zvanična poseta nekoj evropskoj zemlji.

Papa je prilikom posete Tirani rekao, obraćajući se albanskom predsedniku Bujaru Nišaniju i drugim domaćim i stranim zvaničnicima, da Albanija za svet predstavlja "nadahnjujući primer" međuverske harmonije.

Albanija, kako je rekao, pokazuje da je koegzistencija hrišćana i muslimana ne samo moguća, već i korisna za razvoj zemlje.

"To je posebno slučaj u ovim vremenima u kojima ekstremističke grupe izopačuju autentični verski duh i gde se verske razlike izobličuju i instrumentalizuju", rekao je papa.

Tokom papine posete Tirani obezbeđenje je bilo neuobičajeno jako, zbog izveštaja da bi ekstremisti obučavani u Iraku i Siriji, koji su se vratili u zemlju, mogli da izvrše napad na rimokatoličkog poglavara.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво