Читај ми!

Republika Srpska, preduzeće za tri dana

Otkako je pre devet meseci uveden jednošalterski sistem registracije, u listu privrednih subjekata Republike Srpske upisano ih je upola više nego lane. U Vladi su ponosni na reformu poslovne registracije jer je ukidanje dugih i skupih procedura za osnivanje preduzeća, kažu, uticalo da se smanji broj nezaposlenih.

Nikola Malešević iz Gradiške je dugo planirao, ali se tek sada odlučio da, u saradnji sa partnerom iz Slovenije, osnuje preduzeće za informatičke tehnologije.

Da je u poslednjih šest meseci jednošalterski sistem registracije preduzeća u Republici Srpskoj doneo dobre rezultate govore brojevi. Osnovane su 152 nove firme, odnosno 47 odsto više nego lane.

Jelena Ćetković iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge kaže da je najviše registrovano društava sa ograničenom odgovornošću.

"Zainteresovano lice, koje želi da se bavi nekom od jednostavnijih delatnosti, potrebno je da osnivački ulog overi kod notara uz naknadu od tri i po konvertibilne marke i za nešto manje od 100 maraka, što plaća izradu pečata i naknadu APIF-a može da započne željenu delatnost", objašnjava Ćetkovićeva.

U reformu poslovne registracije ušlo se sa idejom da se pošalje dobra poruka investitorima i popravi pozicija na lestvici u međunarodnim dokumentima koja vrednuju poslovna okruženja za ulaganje, kaže premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. Međutim, još nešto se dogodilo.

Prema njenim rečima, ovakva procedura za poslovnu registraciju podstakla je samozapošljavanje jer se u prvih šest meseci za 50 odsto povećao broj preduzeća koja su registrovana.

"Svako ko vidi svoju šansu da se oproba u nekom biznisu, pokrene neku privrednu aktivnost, poslovnu aktivnost, vi mu dajete priliku da odmah osnuje svoje preduzeće. Ne mora da čeka, ne mora da izdvaja sredstva, ne mora da obezbeđuje bilo kakav osnivački kapital, ima nula maraka", ističe Cvijanovićeva.

U Privrednoj komori Republike Srpske veruju da bi spisak novoosnovanih preduzeća bio još duži da nema dugog čekanja poreskog broja za preduzeća u sistemu PDV-a.

Trebalo bi da taj problem reši Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

"Potrebno je, takođe, dodatno unaprediti poslovni ambijent, rasteretiti privredu niza fiskalnih i parafiskalnih opterećenja kako bismo stvorili uslove da se to novoformirano preduzeće izbori sa konkurencijom na tržištu i opstane na tržištu", navodi Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

Osim brzog registrovanja preduzeća, u Republici Srpskoj mnogo se očekuje i od tek uvedenog rasterećenja za privredu, neoporezivog dela dohotka od 200.000 konvertibilnih maraka. PDV od 17 odsto najniži je u regionu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара