Zagreb, traže raskid ugovora sa Vatikanom

Oko 500 građana okupilo se u centru Zagreba na skupu s kojeg je od vlasti zatraženo da raskine ugovore s Vatikanom.

Organizatori iz nekoliko udruženja poručili su da je sklapanjem ugovora s Vatikanom narušena Ustavom garantovana sekularnost i jednakost svih građana bez obzira na to jesu li vernici ili nisu, prenosi Beta.

Takođe ističu da vatikanski ugovori daju prevelike privilegije Katoličkoj crkvi, kao i da su potpisani bez konsultacja s građanima.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je poisalo "Ne lomite na deci", "Crkva bez politike, država bez propovedi" i "Ustav iznad Biblije".

Skup na Cvetnom trgu u centru Zagreba organizovala su udruženja "Glas razuma-Pokret za sekularnu Hrvatsku", "Protagora" i "Nisam vernik".

Jedna muškarac udario je katoličku aktivistikinju koja je pokušala da skine transparent na kojem je pisalo "Raskid! Vatikanskih ugovora - Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku", pa ga je policijaprivela. Organizatori protesta ogradili su se od napadača.

Skup protiv ugovora s Vatikanom održan je danas i u Osijeku, ali se tamo okupilo svega dvadesetak građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи