Читај ми!

Sisak pred evakuacijom zbog poplave

Na području Sisačko-moslavačke županije preduzete su sve aktivnosti za očekivani dolazak velikog poplavnog talasa Kupom i Savom i odbranu od poplava, a stanovnici su pozvani da povuku stoku s pašnjaka. I delovi Slovenije pod vodom.

Sve je spremno i za moguće spasavanje stanovnika i imovine, rečeno je na vanrednoj sednici županijskog Štaba za zaštitu i spasavanje u Sisku, prenose hrvatski elektronski mediji, dodajući da je juče poplavni talas protutnjao Karlovcem, nanoseći ozbiljne štete.

"Hidrološka situacija je vrlo teška. Poplavni talas Kupom iz pravca Karlovca i Savom iz Slovenije očekujemo danas ili sutra. Reč je o istorijskim rekordima vodostaja nekih reka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara", rekao je rukovodilac Glavnog centra "Hrvatskih voda" za odbranu od poplava Zoran Đuroković.

Osim opasnosti od spajanja dva poplavna talasa, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimetara.

Kritično je širom Sisačko-moslavačke županije, rekao je dožupan Zdenko Vahovec, naglašavajući da je stanje ozbiljno, ali pod kontrolom.

Na području Županije već je angažovano i 250 pripadnika hrvatske vojske, a očekuje se dolazak još 220 vojnika koji će biti raspoređeni na kritičnim tačkama.

U odbrani su angažovani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i meštani.

Od vodostaja Une strepe u Hrvatskoj Kostajnici i to zbog od vodostaja u BiH, a upravo je zbog nabujale reke Sane vanredno stanje proglašeno u Prijedoru.

Prethodnih dana obilne padavine pogodile su Dubrovnik i širu okolinu, tako da su poplavljena neka naselja, posebno u Župi dubrovačkoj, a u Kuparskom polju sedam osoba je evakuisano iz poplavljenih kuća.

Poplave u Sloveniji

Iako nivo reka u Sloveniji stagnira, opasnost od poplava za stanovništvo i privredne objekte još nije prošla.

Jučerašnja kiša je pre svega u istočnoj Sloveniji poplavila više od 1.000 objekata i na 181 putu pokrenula više od 240 klizišta i odrona zemlje i kamenja.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spasavanje, evakuisano je sedamnaest ljudi, jedno lice je izgubilo život, a za jednim se još traga.

U pomoć poplavljenima je priskočilo više od 2.000 vatrogasaca, 60 pripadnika civilne zaštite, ali i pripadnici vojske Slovenije, koji su crpli vodu, utvrđivali protivpoplavne nasipe i osposobljavali puteve.

U nekim delovima zemlje je zbog poplava bio proglašen crveni alarm.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара