Читај ми!

Kanjon Nevidio, spaseno 18 turista iz Srbije

Crnogorska Gorska služba spasila je rano jutros 18 turista iz Srbije u kanjonu reke Komarnice – Nevidio, na području Šavnika. Niko od turista nije povređen. Vodič je pogrešio kada je doneo odluku da uvede ljude u vodu i pored ogromnog vodostaja u kanjonu, kaže načelnik Gorske službe Željko Loncović.

Turisti su, iako je bilo loše vreme na tom području, pokušali da sami obiđu kanjon, bez pomoći stručnih lica, zbog čega su se našli u veoma opasnoj situaciji po svoje živote, prenosi Beta.

Akcija spasavanja, kako je objavljeno na fejsbuk-stranici Gorske službe spasavanja, trajala je šest sati, i turisti su spaseni jutros u tri časa.

U akciji spasavanja je učestvovalo osam pripadnika te službe, koji su do turista morali da se konopcima spuštaju u kanjon Nevidio.

Turisti iz Srbije su proveli 12 sati u hladnoj vodi Komarnice, pre nego što je počela akcija spasavanja.

Oni su se u kanjonu Nevidio našli juče u devet sati ujutro, a policija je o tome obaveštena tek oko 21 čas.

Na sreću niko od njih nije povređen, ali su promrzli zbog izuzetno niske temperature vode.

Gorska služba je upozorila buduće posetioce kanjona Nevidio da nikad ne kreću u obilazak bez pomoći vodiča.

Načelnik Gorske službe Crne Gore Željko Loncović izjavio je da je višečasovna akcija spasavanja srpskih turista bila pomalo dramatična s obzirom na visok vodostaj i trku sa vremenom da se ugroženi što pre spasu.

Naglasio da je vodič turističke grupe pogrešio kad je doneo odluku da uvede ljude u vodu i pored ogromnog vodostaja u kanjonu.

"Ekipa je ušla u kanjon sa vodičem koji nije procenio trenutno stanje u kanjonu gde je ogromna voda, ogroman vodostaj", rekao je Loncović u izjavi Radio Beogradu i dodao da je "definitivno reč o grešci vodiča".

Loncović je naveo da su se sve ekipe juče vratile i odustale od ulaska u kanjon, ali da je vodič srpskih turista "procenio da on može to i napravio je – šta je napravio, srećom bez nekih velikih posledica".

"Oni su proveli u kanjonu 12 sati, bili su na ivici da se smrznu i zato kažem da je bilo malo dramatično, trka je bila i sa vremenom. Imali su telefonsku vezu i kad su javili da su zaglavljeni – uspeli smo da ih lociramo", naveo je načelnik Gorske službe.

Objasnio je da su se pripadnici te službe "vertikalno spustili stenom" do ugroženih turista, da nisu išli vodom jer taj način, zbog velike količine vode, ne bio bio bezbedan za dalji transport turista.

"Na isti način smo izvlačili gore po dvoje njih, jedno 50 metara stenom do nas, odatle smo peške otišli svi zajedno do puta", rekao je Loncović i dodao da je akcija trajala "skoro pet sati".

Loncović je naveo da su pored pripadnika Gorske službe spasavanja učestvovali i pripadnici Službe zaštite i spasavanja Šavnik i nekoliko meštana.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво