Читај ми!

Podgorica, mladić umro od mišje groznice

Mladić iz Podgorice koji se lečio od mišje groznice, umro je u Kliničkom centru Crne Gore posle zdravstvenih komplikacija.

Načelnica Odeljenja za nefrologiju sa hemodijalizom Marina Ratković rekla je za podgoričke Vijesti da se kod pacijenta brzo razvio veliki broj komplikacija koje su zahvatile vitalne organe, prenosi Tanjug.

"Nažalost, kod pacijenta je došlo do razvoja velikih i veoma ozbiljnih komplikacija koje su ga vitalno ugrozile i zbog čega je i pored intenzivnog lečenja i tretmana došlo do smrtnog ishoda", rekla je Ratkovićeva.

Prema njenim rečima, upravo je zbog mogućeg brzog razvoja komplikacija bitno rano prepoznavanje bolesti i preduzimanje odgovarajućih dijagnostičkih i terapijskih mera.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je od početka godine od mišje groznice obolelo 27 osoba, te da je jedna osoba preminula od posledica te bolesti, javlja Beta.

Prema pisanju Vijesti, pet oboljenja je zabeleženo u Beranama, po četiri u Bijelom Polju, Plužinama i Kolašinu, po dva u Šavniku, Mojkovcu, Plavu i Nikšiću i po jedno u Podgorici i Rožajama.

Smrtnost kod hemoragijske groznice (mišje groznice) je 13 odsto i lekari ukazuju na važnost ranog otkrivanja zaraze kako bi se sprečile komplikacije.

Mišja groznica je infektivna, akutna virusna bolest, a virus prirodno kruži i održava se među šumskim glodarima, najčešće šumskim ili poljskim miševima i voluharicama.

Bolest počinje nekoliko dana do dva meseca nakon zaraze (najčešće nakon dve do četiri nedelje), nastaje naglo, pojavom visoke telesne temperature, glavobolje, bolovima u slabinama, mišićima i zglobovima, malaksalošću, gubitkom apetita, bolovima u trbuhu, povraćanjem i prolivom.

Osoba se može zaraziti udisanjem prašine koja sadrži sasušene izlučevine zaraženih glodara, zatim preko vode, hrane, ruku kontaminiranih svežim izlučevinama koje sadrže virus ili direktno prilikom hvatanja i ubijanja ovih životinja.

"Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka", saopštili su iz Instituta.

Epidemiolozi savetuju stanovnicima područja u kojima se pojavljuje mišja groznica mere zaštite od glodara, dok planinarima i izletnicima preporučuju izbegavanje ležanja i spavanja direktno na šumskom tlu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво