Читај ми!

Dodik: Sud i Tužilaštvo mesto nepravde u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da su Sud i Tužilaštvo BiH promovisani nasiljem međunarodne zajednice. Ističe da se pokazalo da te institucije nisu mesto pravde, već nepravde i da zato ne treba ni da postoje.

Milorad Dodik je naglasio da zato ozbiljno razmišlja da se posle opštih izbora u BiH sprovede značajna ustavna reforma u Republici Srpskoj, javlja Tanjug.

Dodik je rekao da RS ne veruje u rad Tužilaštva BiH i da "oni mogu da rade šta hoće", reagujući na smenu tužioca koji je bio zadužen za slučaj "Atif Dudaković".

Prema njegovim rečima, i za laika je činjenica da postoje egzaktni dokazi za odgovornost Dudakovića.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv komandanta Petog korpusa Armije BiH pošto su tokom 2006. u više navrata objavljeni video snimci o ratnim zločinima pripadnika korpusa, koji su ubijali srpske civile i vojnike tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995. na Republiku Srpsku Krajinu.

Što se tiče ustavne reforme u RS, ona bi, kako je rekao Dodik, bila završena do polovine naredne godine i podrazumevala bi donošenje novog Ustava RS, koji bi se jasno pozicionirao u odnosu na slučajeve u vezi sa prošlošću i zločinima nad Srbima.

Dodik je podsetio da RS proteklih godina nije pravila opstrukcije u institucionalnom smislu, da je pravosuđe optuživalo tamo gde je bilo potrebnih dokaza da se optuže pojedini ljudi.

"Osećamo se poniženim i prevarenim zbog činjenice da je svaki zločin nad Srbima, gde god da je bio i gde god da je trebalo da se procesuira, bio opstruisan od nekih drugih nivoa vlasti", zaključio je Dodik, a prenose mediji u BiH.

Istovremeno, predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je, na manifestaciji povodom Međunarodnog dana nestalih, ocenio je da su potrebne sve vrste pritiska na međunarodnu zajednicu da bi se rešio problem nestalih.

Radojičić je naveo da porodice poginulih i nestalih iz RS nisu zadovoljne radom Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i upozorio da porodice nestalih iz RS moraju zatražiti od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ubrzanje procesa potrage za nestalima ako taj proces bude spor kao do sada.

Naglasio je da današnje potpisivanje Deklaracije o traženju nestalih osoba u Mostaru nije usaglašeno sa RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво