Читај ми!

EU za razgovor s Bugarskom o "Južnom toku"

Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger, pozdravio je odluku prelazne bugarske vlade da obustavi sve radove na projektu "Južni tok" i rekao da je Brisel spreman da s vlastima te zemlje razgovara o njegovom sprovođenju, saopštila je vlada u Sofiji.

Saopštenje o spremnosti EU za razgovore sa Bugarskom objavljeno je posle sastanka predstavnika bugarskih vlasti s Otingerom i potpredsednicom vlade za ekonomski razvoj Ekaterinom Zaharijevom u Briselu, prenosi Tanjug.

Bugarsko Ministarstvo za ekonomiju i energetiku, u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda "Južni tok" budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.

Ministar ekonomije i energetike u prelaznoj vladi Vasil Štonov, uputio je pismo Bugarskom energetskom holdingu (BEH), koji kontroliše 50 odsto u projektu Južni tok Bugarska - dok se preostalih 50 odsto nalazi u rukama ruskog "Gasproma" - i od njega zatražio da obezbedi svu pootrebnu pomoć Evropskoj komisiji, kako bi projekat bio usklađen s evropskim zakonodavstvom.

Štonov je prošle nedelje poručio da će projekat biti sproveden, jer je to važno, kako za Bugarsku i Rusiju, tako i za celu evropsku zajednicu, preneo je Itartas.

"Sve uključene strane, međutim, moraju da shvate da će projekat biti sproveden po evropskim pravilima. On će biti obustavljen sve dok ne ispuni zahteve Evropske komisije", istakao je Štonov.

Ministar je dodao i da se nada da će po ovom pitanju biti postignut napredak tokom sledeća dva meseca.

"Važno je sesti za pregovarački sto i raditi zajedno s Rusijom i Evropskom komisijom. Zapravo, nemamo mnogo problema da rešavamo", ocenio je on.

U svom komentaru za TV kanal BTV Ekaterina Zaharijeva je rekla da je Bugarskoj potreban gasovod "Južni tok", kao i da će on biti izgrađen po evropskim pravilima.

Evropska komisija je 3. juna zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda "Južni tok" na svojoj teritoriji zbog kršenja propisa EU o energetskom tržištu.

Međunarodni gasovod "Južni tok", projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija "Gasprom" s ciljem da ruske isporuke gasa za Evropu zaobiđu Ukrajinu, vredan je više od 16 milijardi evra, a planirano je da prve isporuke gasa budu krajem 2015. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво