Pahor dao mandat Ceraru

Slovenački predsednik Borut Pahor predložio je za premijera stručnjaka za pravo Miru Cerara. Buduća vlada i parlament pred velikim izazovom, poručio je Cerar.

Predsednik Stranke Mire Cerara (SMC), koja je na izborima 13. jula osvojila najviše glasova i mesta u novom parlamentu, zahvalio je Borutu Pahoru na ukazanom poverenju, kao i biračima, naglasivši da je svestan teških zadataka koji su pred njim, prenosi Tanjug.

Što se tiče formiranja vlade, Cerar je dodao da će učiniti sve da ona bude kompetentna i dovoljno stabilna i s kadrovima koji će osigurati da se zahtevni zadaci i ispune.

"Zadatak buduće vlade nije samo osigurati finansijsku konsolidaciju, ekonomski razvoj, socijalnu državu, adekvatne obrazovne, naučne i druge sisteme. Cilj vlade i zajednički cilj svih mora biti i to da se zajedno uzdignemo u našim vrednostima. Svi moramo delovati tako da se u Sloveniji opet uspostavi društvo gde je čovek čoveku čovek", rekao je Cerar na svečanosti u  Predsedničkoj palati u Ljubljani.

Da bi postao novi premijer Slovenije potrebna mu je natpolovična većina od najmanje 46 glasova u 90-članom parlamentu čiji je predsednik Milan Brglez najavio da će vanredna sednica s glasanjem o mandataru biti održana u ponedeljak.

Nakon što kandidatura Cerara bude potvrđena u parlamentu, on će imati 15 dana da predloži sastav svog kabineta, što takođe treba da odobri parlament.

Očekuje se da će do kraja sedmice biti parafiran i koalicioni dogovor stranaka koje će učestvovati u budućoj vladi Cerara koji nastavlja završne razgovore o formiranju koalicije.

Dogovor da uđu u buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Cerarova vlada bi, prema trenutnim planovima, imala 16 ministarstava i u parlamentu bi mogla biti izabrana sredinom septembra, nakon čega bi položila zakletvu.

Prevremeni izbori održani su nakon što je s položaja pre isteka redovnog mandata odstupila dosadašnja premijerka Alenka Bratušek.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи