Читај ми!

Vehabija iz BiH poziva u džihad

Vođa jedne od najvećih zajednica pripadnika radikalnog islama u BiH Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države.

Poziv Bilala Bosnića mladim muslimanima iz BiH da se pridruže Islamskoj državi ostao je zabeležen na video-snimku s poslednjeg predavanja koje je održao svojim sledbenicima s područja Cazinske krajine u severozapadnoj Bosni, piše Dnevni avaz, prenosi Tanjug.

Bosnić je u tom istupu, između ostalog, rekao da "istina i Islamska država opstaju i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji se bore protiv istine".

Pošto su novinari Avaza kontaktirali sa njim, kako bi im pojasnio zbog čega podržava terorističku organizaciju Islamska država, Bosnić je tvrdio da on to nije rekao i da je sve rezultat različitih interpretacija njegovog istupa.

I sama vehabijska zajednica u BiH podeljena je kada je reč o odnosu prema Islamskoj državi.

Tako je Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao kao dobrovoljac u Siriju, ali se tamo, prema dostupnim informacijama, bori u redovima organizacije Džabat el Nusra, koja se ograđuje od Islamske države.

Džabat el Nusra smatra se bliskom Al Kaidi, a obe organizacije protive se onome što Islamska država trenuto radi u Iraku i Siriji sprovodeći masovna ubistva, pljačke i proterivanja stanovništva koje ne smatraju lojalnim.

Vlasti u BiH nemaju precizne podatke o tome koliko se građana te zemlje trenutno bori na kriznim žarištima kakvo je sirijsko.

Oslobođenje prenosi procene policijskih agencija po kojima je iz BiH u Siriji do sada otišlo da ratuje pedesetak mladića, a 32 su se, navodno, već vratila u zemlju.

Parlament BiH je u junu doneo zakon kojim se učestvovanje građana BiH u oružanim sukobima u inostranstvu, pa čak i podsticanje na to, tretira kao krivično delo, za šta je moguće dobiti do 10 godina zatvora, ali do sada po tom zakonu niko nije procesuiran.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара