Читај ми!

Rumun u karantinu nije zaražen ebolom

Rumunski državljanin vratio se iz Nigerije sa simptomima ebole. Smešten je u karantin u Institutu za infektivne bolesti u Bukureštu. Detaljnim analizama utvrđeno da pacijent ipak nije zaražen ebolom.

Rumunski zdravstveni zvaničnici saopštili su da muškarac, za koga se sumnjalo da je oboleo od neke teške infektivne bolesti, ipak nema ebolu, prenosi Tanjug.

"Prikupili smo sve epidemiološke podatke, korak po korak, i utvrdili smo elemente koji isključuju ebolu kod ovog pacijenta sa 99 odsto sigurnosti", izjavio je novinarima direktor Instituta za infektivne bolesti Adrijan Strejinu-Ćerćel. Pacijent se i dalje nalazi u izolaciji.

Pedesetjednogodišnji Rumun, koji se iz Nigerije vratio 25. jula, jutros je došao u bolnicu u Ploešti sa znakovima groznice, dehidratacije i dijareje, naveli su zvaničnici, prenosi Beta.

Pacijent je odmah prebačen u bolnicu za infektivne bolesti u Bukureštu, koja je određena kao mesto na koje će se smeštati eventualni oboleli od ebole.

Kako su naveli lekari, pacijent ima simptome koji odgovaraju i nekim drugim bolestima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Nigerija je sa 13 obolelih od ebole, među kojima su potvrđeni i nepotvrđeni slučajevi, i dva preminula pacijenta, na četvrtom mestu u svetu po rasprostranjenosti ovog virusa.

SZO je u petak pozvala na hitne mere u zdravstvu na svetskom nivou u borbi protiv epidemije ebole, koja je pogodila pre svega zapadnu Afriku.

Od ebole je od početka godine umrlo skoro hiljadu ljudi, a oko 1.800 slučajeva zaraze je potvrđeno ili čeka na potvrdu. Sijera Leone, Liberija i Gvineja su zemlje koje je ova epidemija najviše zahvatila.

Vlasti Saudijske Arabije danas su saopštile da Saudijac koji je posle povratka iz Sijera Leone preminuo prošle nedelje, nije imao virus ebole, prema prvim laboratorijskim podacima koji su obrađivani i u SAD i Nemačkoj.

Taj četrdesetogodišnji državljanin Saudijske Arabije bio je u toj zemlji, jedini oboleli za kojeg se sumnjalo da je zaražen virusom ebole.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се