Читај ми!

Srušio se hrvatski "mig-21"

Avion hrvatske vojske "mig-21" srušio se na području Donje Lomnice kraj Velike Gorice. Otkazao hidraulični sistem.

Pilot je uspeo da se spase tako što se katapultirao na vreme, prenosi Jutarnji list.

Pilot borbenog aviona "mig-21", koji se srušio kod Velike Gorice, izjavio je da je sa letelicom pre poletanja bilo sve u redu, ali da mu je nedaleko od Zagreba otkazao hidraulični sistem, zapalio se motor i kabina se ispunila dimom, zbog čega je morao da se katapultira.

Pilot Stanko Hrženjak je, na vanrednoj konferenciji za novinare u kasarni u vazduhoplovnoj luci Pleso, rekao da je napravio nekoliko krugova da bi potrošio što više goriva i potom avion usmerio ka nenaseljenom području.

Katapultirao se sa 200 metara visine, a avion se srušio na oko 300 metara od njega, prenela je Hina, dodajući da Hrženjak ima 25 godina iskustva i da se iz nesreće izvukao bez povreda. 

Komandant Hrvatskog ratnog vazduholovstva, general Dražen Šćuri, rekao je da je avionu istekao vremenski rok, a u upotrebi je bio zbog kašnjenja borbenih aviona koji su bili na remontu u Ukrajini.

U trenutku otkazivanja motora, avion se nalazio na visini od 500 metara, kretao se brzinom od 400 kilometara na sat, a nedostajalo mu je 15 sekundi da sleti.

Ministartsvo odbrane Hrvatske saopštilo je da se prilikom povratka sa zadatka, zbog zatajenja stajnog trapa, avion zapalio i pao u 14.47 sati na području Donje Lomnice.

Reč je o avionu koji je pre 12 godina bio na remontu u Ruminiji. 

Hrvatski portali su objavili da je "mig-21" učestvovao u svečanom preletu nad Kninom, gde se održala proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja. 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво