Makedonija, krivična prijava zbog listerije

Ministarstvo zdravlja Makedonije podneće krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog puštanja u promet proizvoda zaraženih bakterijom listerija od koje su proteklih dana umrle četiri osobe.

Ministar zdravlja Nikola Todorov kaže da su negativni svi uzorci uzeti za ispitivanje na listeriju, pišu makedonski mediji, a prenosi Tanjug.

"Bakterija nije izolovana ni kod jednog do sada ispitanog proizvoda. Fokus smo stavili na mlečne proizvode, na hranu za bebe i na neke suvomesnate proizvode. Svi do sada ispitani uzorci su negativni", rekao je Todorov.

Objasnio je da Ministarstvo zdravlja nije direktno nadležno, ali da ne može da prihvati situaciju u kojoj ima žrtava ali nema krivca, i da će zbog toga podneti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca za proizvodnju i puštanje u promet štetnih prehrambenih proizvoda.

"Lično se ne bih složio sa kaznom od dve, tri, pet ili deset hiljada evra u situaciji kada imamo četiri smrtna slucaja i kada jako lako može da nastane epidemija. Istražni organi treba da ispitaju ko je pustio u promet ovakve proizvode, da li se za njih znalo, da li se radi o nebrizi i da li su preuzete mere za njihovo uništavanje", rekao je Todorov.

Dodatno je uzeto još 47 uzorka od prodavaca koji žive u gradovima u kojima su živeli zaraženi, a dodatno će biti uzeti brisevi mešstana koji se bave proizvodnjom određenih proizvoda.

Todorov je najavio da će biti predložene izmene zakona o tome ko sve treba da bude informisan pri eventualnom otkrivanju bakterije u laboratorijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво