Читај ми!

Referendum o ćirilici ne bi prošao

Istraživanje u sklopu Pilarovog barometra hrvatskog društva pokazalo je da referendum o dvojezičnosti na kojem bi se građani Hrvatske izjašnjavali o predlogu da se omogući ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina – ne bi prošao.

Većina građana bi se izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum o predlogu kojim bi se to pravo omogućilo manjinama samo ako oni čine polovinu umesto trećine stanovništva na nekom području, prenosi Beta.

Najveći broj ispitanika, 34 odsto, smatra da pitanje dvojezičnosti treba da ostane uređeno kao i do sada, dok je 20,2 odsto reklo da ne bi izašlo na referendum, a 25,7 odsto da ne zna odgovor na to pitanje.

Za predlog da se nacionalna manjina može ravnopravno služiti svojim jezikom i pismom samo ako čini polovinu stanovništva na nekom području, izjasnilo se 19,1 odsto ispitanika.

Situcija u Vukovaru je, međutim, drugačija.

Protiv dvojezičnih ploča s latinicom i ćirilicom u Vukovaru izjasnilo se ukupno 64,4 odsto ispitanika, od kojih 38,3 odsto smatra da Vukovar treba trajno izuzeti od dvojezičnih natpisa, a 26,1 odsto da s tim treba još pričekati.

Onih koji bezuslovno podržavaju table s latinicom i ćirilicom ima 6,1 odsto, dok 12,1 odsto ispitanika podržava dvojezične natpise, ali smatra da je postupak njihovog uvođenja trebalo da bude pažljiviji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи