Читај ми!

Na snazi opasnost od epidemije u regionu

U poplavama u Bosni i Hercegovini stradalo je više od 20 ljudi. U Hrvatskoj vodostaj na Savi opada, evakuacija se nastavlja a na poplavljenim područjima je proglašena opasnost od epidemije.

Štab za vanredne situacije Bijeljine sinoć je saopštio da je probijen drinski nasip kod Stare Rače i da je vodostaj Save u stagnaciji. Nasipi su sigurni i reka ne prodire u Semberiju.

I reka Bosna je vraćena u korito i više neće plaviti naselja u opštinama Šamac, Domaljevac i Orašje. Voda u gradu je još visoka, pa helikopteri i dalje pomažu u evakuaciji građana.

"U selu koje broji oko 200 kuća ostalo je samo nešto životinja... Oko 600 ljudi je evakuisano", kaže Marko Caktaš.

Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine upozorava da je na području Distrikta Brčko voda pomerila minska polja - jedna mina je eksplodirala, ali niko nije povređen. Na području Zenice zabeležena su stomačna oboljenja.

Stanje u Slavoniji, u Hrvatskoj, i dalje je teško, iako su vodostaji u padu. Situacija u Gunji i Rajevom Selu i dalje je veoma teška. U akciju prikupljanja pomoći uključili su se brojni sportisti.

Na poplavljenim područjima je, odlukom ministra zdravlja Hrvatske Rajka Ostojića, proglašena opasnost od epidemije, javljaju mediji u Hrvatskoj.

"Pozivam sve građane, sportiste, članove Olimpijskog komiteta i njihove porodice da pomognu ljudima kojima je to potrebno, koji su izgubili sve što su imali", kaže stonoteniser Zoran Primorac.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kritikovao je medijske napise o potkopavanju nasipa na Savi. Josipović je naglasio da će zbog sve češćih poplava Hrvatska i susedne zemlje morati da zajednički sarađuju na projektu regulacije Save i njenih pritoka.

Vlada Hrvatske proglasila je katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koje je pogođeno poplavom, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Stanje na poplavljenim područjima nešto je bolje, jer kako pada vodostaj reke Save, tako se smanjuje i pritisak na nasipe, a smanjilo se i prelevanje preko razrušenog nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela.

Počela je evakuacija mesta Strošinci i Posavski Podgajci, mada neki stanovnici ne žele da napuste svoje domove. U tim selima voda je poplavila deo kuća. Na području cele Brodsko-posavske županije ni danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a u Slavonskom Brodu neće raditi ni vrtići.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара