Читај ми!

Vukovar, protest mladih iz Hrvatske i Srbije

Grupa mladih iz Srbije i Hrvatske protestovala je u Vukovaru zbog napada hrvatskih navijača na kafić, čiji su vlasnici vukovarski Srbi.

Protest na Trgu Franje Tuđmana u Vukovaru organizovala je sinoć grupa mladih iz Hrvatske i Srbije, okupljenih na treningu prekogranične saradnje koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda, prenosi Tanjug.

Mladi iz osam pograničnih opština (Subotica, Šid, Bačka Palanka, Apatin, Osijek, Vukovar, Pakrac i Slavonski Brod) poručili su da se etnički motivisanom nasilju mora stati na put, saopštila je Inicijativa mladih.

Grupa je nosila transparente ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom na kojima je pisalo: "Vukovar mira", "Vukovar jednakosti", "Vukovar slobode", "Vukovar ljubavi".

Ističu da nasilje ne može da bude rešenje nikakvog problema i da se upotrebom sile samo dodatno produbljuje etnička distanca između dve zajednice.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Zagrebu Bojan Fligler osudio je nasilje i istakao važnost promovisanja drugačijih vrednosti među mladima, vrednosti poput mira i tolerancije.

Akcija mladih iz opština u pograničnim regionima Srbije i Hrvatske podstaknuta je incidentom koji se juče desio u jednom kafiću u Vukovaru.

U napadu navijača hrvatskih košarkaških timova koji su se vraćali iz Beograda sa utakmica odigranih prethodnih dana između Crvene zvezde i Cibone, odnosno Partizana i Cedevite, povređeno je više osoba srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

Jedan od organizatora akcije Leo Tot iz Vukovara kaže da se ovakvi incidenti često dešavaju u njegovom gradu, ali da je danas imao potrebu da reaguje zbog toga što su činjenice o događaju pogrešno prenete u medijima.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Đorđe Bojović poručio je da mladi iz Srbije moraju da znaju šta se tokom 90-ih dogodilo u Vukovaru, da posete Ovčaru i Bolnicu, da insistiraju na pokretanju pitanja odgovornosti Beograda za trenutnu situaciju u Vukovaru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво