Читај ми!

CIA: Pavelić se krio u Vatikanu

Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića na svojoj teritoriji u Rimu skrivao Vatikan, potvrđuju dokumenti iz 1947. koje je objavila američka Centralna obaveštajna agencija.

Dokumenti pokazuju da su Amerikanci i Britanci 1947. planirali da uhapse Pavelića, ali taj plan nije sproveden, prenosi Jutarnji list.

Kako tvrdi CIA, Pavelić je 6. maja 1945. pobegao sa porodicom u Austriju, odakle se, sa falsifikovanim peruanskim dokumentima na ime Pedra Gonera, prerušen u sveštenika, prebacio u Italiju, gde ga je pod svoje okrilje uzeo Vatikan.

U Rimu je posle pada NDH grupa sveštenika povezana sa zavodom Svetog Jeronima, uspostavila mrežu koja je trebalo da omogući pripadnicima kvislinškog režima da se prebace u Južnu Ameriku.

Prema dokumentima CIA, u zavodu Svetog Jeronima u centru Rima boravili su komandant ustaškog vazduhoplovstva Vladimir Kren, zamenik ministra spoljnih poslova NDH Vjekoslav Vrančić, ali i Đorđe Perić, ministar propagande u srpskoj kvislinškoj vladi Milana Nedića.

Amerikanci nisu želeli da uhapse Pavelića bez britanskog učešća, jer "nije u američkom interesu", pošto, kako se ističe u izveštaju, "američke obaveštajne agencije koriste brojne Hrvate kao doušnike".

Kako se navodi u dokumentima, "znatan broj tih Hrvata je lojalan Pavelićevim antikomunističkim aktivnostima i katoličkom fanatizmu".

Pavelić je poslednji put viđen u julu 1947. godine dok je, obučen kao sveštenik, šetao Rimom.

U dokumentima se tvrdi da su Britanci ranije te godine omogućili Paveliću da pobegne iz Đenove, gde su organizovali akciju čiji je cilj bio da se uhapse kvislinzi koji su planirali da iz tog lučkog grada krenu na put za Južnu Ameriku.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи