Austrijska policija ne zna gde su džihad-devojke

Austrijska policija negirala je napise turskih medija da je dve devojke iz BiH, koje su iz Beča otišle u džihad u Siriji, locirala na severu te zemlje.

Austrijska policija negirala je tvrdnje turskih medija da je locirala mesto gde se nalaze dve maloletne devojke iz Beča, poreklom iz BiH, koje su otišle u "sveti rat" u Siriju.

Nakon objavljivanja vesti o navodnom lociranju devojaka policija je, kako prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung", pozvala rodbinu i saopštila da te informacije nisu tačne.

Austrijski policajci negirali su da su devojke obaveštajne službe locirale na severu Sirije.

Uz to, oni su objasnili da navodna eksluzivna informacija o korišćenju "nove tehnologije" u lociranju devojaka nije ništa novo, već se radi o činjenici, koja se koristi godinama, da i isključeni mobilni telefoni šalju signale.

"Veoma nam je teško. Najpre smo se radovalo o znakovima života devojaka. Vest da su naše devojke locirane preko isključenih mobilnih telefona izazvala je veliku radost kod nas", rekao je jedan rođak odbeglih devojaka.

Međutim, kasnija informacija austrijske policije je povratila neizvesnost o sudbini devojaka kod njihovih porodica.

Za sada je potpuno neizvesno gde se dve devojke nalaze, da li su, kako tvrde preko Interneta, u Siriji, udate, ili, kako kruže glasine, otete od terorista Al Kaide.

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) pobegle su početkom meseca iz porodičnog doma u Siriju.

Sada je gotovo sigurno da su devojke bosanskog porekla, pre napuštanja Austrije, redovno pogađale nastavu u radikalnoj džamiji "Altun Alem" u drugom bečkom okrugu.

Ova džamija je centar okupljanja salafista koji propagiraju ekstremističko, nasiljem prožeto tumačenje islama.

U "Altin Alem" džamiji, u oktobru su se okupili poznati zagovornici džihada iz Nemačke i organizovali prikupljanje novca za borce u Siriji.

Među radikalnim muslimanima u Austriji ima puno onih poreklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Tako je i raniji poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić u više navrata ukazivao da problem sa vehabijama u Bosni nije u toj zemlji, nego u Beču, odakle se vehabije regrutuju i finansiraju i da je "jabuka razdora muslimanima u Bosni" poslata iz tog grada.

U izveštajima Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji u više navrata je bosanska dijaspora u toj zemlji pominjana u vezi postojanja grupacija koje pripadaju "neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma".

Austrijske vlasti su utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije, kao i čečenske, od kojih je iz Austrije najviše otišlo u rat u Siriju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво