Читај ми!

Dodik: Želimo stabilnu i jaku RS

EU je važan partner BiH ali je vidljiv diskontinuitet u značajnim izjavama evropskih zvaničnika koji su se pokazali kao nedosledni u svojim stavovima i u slučaju "Sejdić-Finci", rekao je Milorad Dodik.

Dodik naglašava da bi i evropski zvaničnici trebalo da govore jezikom istine i kažu da je Srpska prihvatila da se uradi sve što treba kada je u pitanju sprovođenje te odluke Evropskog suda, a da je odgovornost na Federaciji BiH koja nije postigla unutrašnji dogovor o tom pitanju, prenosi Tanjug.

Nije tačno, tvrdi Dodik, da su svi političari u BiH odgovorni za zastoj države na evropskom putu jer nije rešeno to pitanje, prenela je agencija Fena.

Komentarišući poslednje stavove Evropske unije o BiH, on je naveo da je "vidljivo podaništvo i ulizištvo pojedinaca u vezi tih stavova, koji mogu biti samo preporuka".

Pre godinu dana čuli su se, podsetio je, stavovi da naredni izbori neće biti priznati ako se ne sprovede presuda "Sejdić-Finci", dok se sada o tome ne govori.

Dodik je naveo da EU sada insistira na nekim drugim prioritetima, kao što je ekonomija, s čijim stanjem, kako je istakao, ni on nije zadovoljan, ali poruke iz Unije (sada pred izbore) "deluju kao farsa".

Prema Dodikovom mišljenju, i priču o borbi protiv kriminala i korupcije treba gledati sa aspekta da su reformu pravosuđa u BiH zagovarali evropski zvaničnici, ali da su izostali konkretni rezultati.

"Imamo korumpirano pravosuđe koje je pod uticajem raznih stranih savetnika, koji su odlučujući za to šta će raditi Tužilaštvo BiH", naglasio je Dodik.

Dodao je da nije tačno da ne postoji politička podrška za borbu protiv kriminala i korupcije i ponovio da će vlast Srpske "nastaviti da osporava pravno nasilje visokih predstavnika u BiH".

"Želimo stabilnu i jaku RS s Dejtonskim pravima ", jasan je Dodik.

Naveo je da RS ostaje pri Dejtonskom sporazumu, ali da se ne može sprečiti da reaguje na zahteve za unitarnu BiH.

"Ako se to na to svodi, onda je naš odgovor samostalnost, a tome prethodi referendum", zaključio je Dodik i podsetio da "to pravo stoji u Povelji Ujedinjenih nacija".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво