Читај ми!

Postupak za vraćanje dvorca "Miločer"

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji kraljice Marije, aktuelizovala je pitanje povraćaja imovine naslednicima dinastije Karađorđević u Crnoj Gori. Najatraktivnija zaostavština Karađorđevića je nekadašnji dvorac kralja Aleksandra u Miločeru, koji je uknjižen kao privatno vlasništvo kraljice Marije.

Pravni zastupnik naslednika dinastije Karađorđević Đorđe Đurišić, tvrdi da odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji kraljice Marije ne bi trebalo da ima uticaj na tok postupka koji se vodi pred Upravnim sudom u Crnoj Gori, a koji se tiče povraćaja dvorca "Miločer" naslednicima dinastije, prenosi Tanjug.

To je za podgorički portal CDM potvrđeno i iz Komisije za žalbe za povraćaj oduzetih imovinskih prava i obeštećenja, odnosno Ministarstva finansija koje je za pitanje restitucije angažovano kao drugostepeni organ.

Pravni zastupnik naslednika Karađorđevića ipak naglašava da od aprila 2005. kada je zahtev za povraćaj imovine podnet, nije bilo velikih pomaka. On objašnjava da je prvo Komisija u Budvi jula 2007. godine odbila zahtev naslednika Karađorđevića, a da je nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju u Baru ponovljena odluka budvanske Komisije.

"I jedna i druga komisija su imale isto stanovište. Naime, tvrdile su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta. Postavlja se pitanje da ako ne postoji akt o oduzimanju, na osnovu čega su oni upisani u zemljišne knjige kao nosioci prava korišćenja", rekao je Đurišić za CDM.

Postupak pred Upravnim sudom pokrenut je pošto se Ministarstvo finansija nije izjasnilo u zakonskom roku od 60 dana o tužbi naslednika na rešenje Komisije, a pravni zastupnik naslednika pozvao se na ćutanje administracije, nakon čega je pokrenut upravni spor.

Dvorac "Miločer", inače, nije jedina imovina Karađorđevića u Crnoj Gori. Potomci srpske dinastije traže i povraćaj placa na Cetinju s rodnom kućom kralja Aleksandra, koja je bila srpsko poslanstvo tokom postojanja Kraljevine Crne Gore, a sada je Etnografski muzej, kao i letnjikovca na prostoru Rijeke Crnojevića sa dvorcem "Ljeskovac", inače zimskom rezidencijom Karađorđevića.

Đurišić kaže da su ti zahtevi ipak ostali u senci borbe za imanje u Miločeru.

Miločerski dvorac sa osam pomoćnih objekata nakon Drugog svetskog rata adaptiran je u hotel i upisan u katastarske knjige na ime "HTP Budvanska rivijera". U međuvremenu je ustupljen u zakup kompaniji "Aman rizort".

Odlukom Višeg suda u Beogradu pre dva dana je rehabilitovana kraljica Marija Karađorđević, a ukaz iz 1947. godine kojim joj je oduzeto državljanstrvo i konfiskovana imovina, proglašen je ništavim.

Sud je ocenio da je Ukazom Predsedništva Prezidijuma Federativne Narodne Republike Jugoslavije kraljici Marija iz političkih i ideoloških razloga bila lišena ljudskih prava poput prava na glas, imovininu i državljanstvo.

Zahtev za rehabilitaciju kraljice Marije Karađorđević oktobra 2013. godine podneli su potomci princa Tomislava i princa Andreja Karađorđevića - princeze Lavinija i Katarina, kao i prinčevi Dimitrije i Mihajlo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара